• Kövess minket!

Nemzetközi

The Ocean Race – avagy a Volvo Ocean Race utódja

The Ocean Race – avagy a Volvo Ocean Race utódja

The Ocean Race – avagy a Volvo Ocean Race utódja

A Volvo Ocean Race – nek már eddig is több neve volt, mert 1973 és 2001 között Whitbread Round the World Race – nek 2001 és 2019 között pedig Volvo Ocean Race – nek hívták. Azért a múlt idő, mert, ahogy modern korunkban az üzleti életben is gyakran váltogatják a cégek a neveiket úgy a tulajdonosváltással a versenynek is új neve lett méghozzá The Ocean Race.

A 2021 – es verseny hajóival kapcsolatban még mindig nem született döntés de az biztos, hogy vagy IMOCA Open 60 – asokkal vagy az elmúlt két versenyen használt VO65 – ösökkel fognak versenyezni. A verseny rendezője szerint a csapatok mind a két variációra nyitottak. A hajóval kapcsolatos döntést decemberben hozzák majd nyilvánosságra, de a versenyre már most is lehet nevezni.  

Az utolsó versenyen a változások a legénységben és az egységes hajók még izgalmasabbá tették a versenyt hiszen soha nem voltak még ilyen szoros befutók, és arra sem volt még példa, hogy az utolsó szakasz előtt három hajónak is legyen esélye a győzelemre.

A verseny egyik korábbi győztese (2008 - 09) a brazil Torben Grael, aki nem mellesleg eddig öt olimpiai érmet gyűjtött már (Atlanta, Athén arany star, Los Angeles ezüst soling, Seoul, Sydney bronz star) illetve a lánya Martina aki Rio – ban 49erFX – ben nyert aranyat és a Volvo Ocean Race – en is követte édesapját igaz ő még nem nyert VOR – t izgatottan várják a 2021 – 22 – es verseny hajóit. Szerintük az VO65 – ösökkel való versenyzés is izgalmas volt, de az IMOCA 60 – asok, igaz kisebb legénységekkel, de nagyobb sebességre képesek, látványosabbak, és több technikai újdonságot is tartogatnak. Martina jelenleg a 2020 – as Tokyo – i olimpiára készül, de azt sem lehet kizárni, hogy esetleg a 2021 – 22 – es versenyen édesapjával induljon.

A verseny utvonala szintén nem tisztázott még csak annyit lehet tudni hogy 2021 őszén megint Alicante – ből fog majd indulni és, hogy 2022 nyár elején, majd valahol Európában fut majd be. A versenyhelyszíneket elvileg már idén nyáron megtudhatjuk majd.

Az új tulajdonosi csoport várhatóan márciusban fogja majd bemutatni az új brand – et, a versennyel kapcsolatos változásokat, mármint ami a csapatok összeállítását, a sponzorokat és a fenntarthatóságot illeti.

 

A verseny honlapja:

http://theoceanrace.com/