• Kövess minket!

Nemzetközi

Te mit csinálnál ha találnál egy magányosan sordodó hajót az óceán közepén?

Te mit csinálnál ha találnál egy magányosan sordodó hajót az óceán közepén?

Te mit csinálnál ha találnál egy magányosan sordodó hajót az óceán közepén?

Te mit csinálnál ha találnál egy magányosan sordodó hajót az óceán közepén, amiről semmilyen jele nem mutatkozik az életnek. Nos ez a kérdés a valóságban is felmerült a Volvo Ocean Race – en versenyző Turn the Tide on Plastik legénységében a VOR hatodik szakaszán Új zéland felé.  

 

A Turn the Tide on Plasitc a Brunel – hez közel vitorlázott 1400 tmf – re keletre a Fülöp szigetek – től amikor megpillantottak egy yachtot. A hajó AIS (Automatic Identification System) jelet nem adott és VHF – en sem válaszolt senki. A versenyrendezőkkel való kommunikáció után kiderült hogy a térségben senki nem adott le aktív SAR (search and rescue) jelzést, ami megerősítette, hogy valószínű  a hajón már nincs senki. Ezután a modern technikának köszönhetően a TTOP onboard riportere drónjuk segítségével közelebbi felvételeket is tudott készíteni a hajóról amit továbbítottak a versenyrendezők felé, hogy megpróbálják azonosítani a hajót.

A hajót sikerült azonosítani, és kiderült hogy tavaly októberben az US Navy mentett ki a hajóról két nőt és egy kutyát miközben Hawaii – ra próbáltak eljutni. A hajó ezalatt a pár hónap alatt idáig jutott az óceánon.    

A hajó ebben az állapotában elég sok veszélyt jelent a térségbeli hajózásra, mert nincs kivilágítva és egy éjszakai találkozás esetén hasonló problémákat okozhat mint a VOR negyedik szakaszán a Vestas – nak a halászhajó. A TTOP legénysége is örült annak hogy nem éjszaka találkoztak a sodródó hajóval.

Remélhetőleg, a tulajdonosnak és a hatóságoknak, már van elég információjuk arra, hogy a hajót megmentsék és ne ússzon tovább az óceánon ezzel veszélyeztetve és szennyezve a környezetét.

A TTOP vidója a hajóról:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=uTK7DbLlgJA