• Kövess minket!

Nemzetközi

Solo Round The World Race - Sikerül e megdönteni a Sodebo rekordját

Solo Round The World Race - Sikerül e megdönteni a Sodebo rekordját

Solo Round The World Race - Sikerül e megdönteni a Sodebo rekordját

Alig egy év elteltével Thomas Coville szóló földkerülő rekordja óta, de már van újabb francia vitorlázó aki szeretné megdönteni a 49 nap 3 óra 4 perc és 28 másodperces rekordot.

Francois Gabart hasonlóan Coville – hoz trimaránnal szeretné megdönteni a rekordot. A Macif egy 98 lábas trimaran ami a Sodebo – nál ugyan hét lábal kisebb de több technikai elönnyel rendelkezik. A trimaran egy újabb VPLP Design amit alig két éve mutatak be és azóta folyamatosan teszték. A hajó vitorlázata is nagyobb mint a Sodebo – é ami főleg a szélcsendesebb övezetekben lehet majd nagy segítség Gabart – nak.

Gabart karierrje kezdetén nyert már Tornádó Világbajnokságot, majd Tour de France Á la voile – t 2005 – ben és 2007 is, a 2012 – 13 –as Vendée Globe – ot (akkor új rekorddal 78nap 2 óra 16 perc 40 mp – vel). Nem mellesleg 29 évesen ő volt a legfiatalabb versenyző aki Vendée Globe – ot tudott nyerni.

Az útvonal hasonló mind a szóló, mind a csapattal történő földkerülésnél, vagyis a rajtvonal az Ushant és a Lizzard pont közötti egyenes. Innen a Jóreménység a Leeuwin és a Horn fok megkerülésével kell visszatérni az Öreg kontinensre.

A Macif November negyedikén indult el a rekorddöntésre. A Doldrums - ig hol néhény mérföldel Coville előtt hol mögött vitorlázott. A harmincadik Déli szélességnél viszont az időjárás a kegyeibe fogadta Gabartot és innen már tudott folyamatosan Dél – Kelet felé haladni, ami megspórolt neki pár mérföldet a Sodebo útvonalához képest. Tizenkét nap alatt tújutott a Jóreménység fokán, innen még nyolc nap kellett az Indiai Óceán – hoz, vagyis elhagyni a Leeuwin fokot. Jelenleg 22 napnál tartunk és már Tasmania vonalán is túl van. Coville – hez képest egy nap és nagyjából 750 tmf előnye van jelenleg. Nagy kérdés a befutóig mennyit tud majd ebből megtartani.

 

A Macif honlapja:

http://www.macifcourseaularge.com/

 

A Macif nyomonkövetése

http://www.macifcourseaularge.com/cartographie