• Kövess minket!

Nemzetközi

Sikeres Laser Európa Kupa a BYC-ben

Sikeres Laser Európa Kupa a BYC-ben

Sikeres Laser Európa Kupa a BYC-ben

Három versenynap alatt, két alkalommal sikerült futamokat rendezni a Laser Európa Kupa sorozat magyarországi állomásán, a BYC-ben. Tizenhárom nemzet, közel száz vitorlázója érkezett Balatonfüredre, hogy összemérje tudását a trükkös balatoni körülmények között.

A verseny első napját halasztással kellett indítani. A péntek reggel 9 órai ünnepélyes megnyitót követően körülbelül másfél órát kellett a parton várakoznia a mezőnynek. Végül bíztatóan kezdett épülni a keleti szél, így a versenyrendezőség a vízreszállás mellett döntött. A Laser Standard és Radiál osztályok tiszta rajtokat követően, enyhén gyengülő szélben, de sikeresen teljesítették az első, és aznapi utolsó futamot.

A Standard mezőnyt a Vadnai testvérek uralták, végig magabiztos vezetés mellett végül Vadnai Benjamin futott be elsőként. Második helyen Vadnai Jonatán, harmadikként a dán versenyző, Georg Philip Bunk Lauritsen végzett.

Radiálban az ukrán, Madonich Oskar győzött. Második helyen Héjja Marcell a BYC versenyzője, harmadik helyen pedig Redling Balázs ért célba.

A 4.7 osztály rajteljárása nem ment zökkenőmentesen, ezzel a mezőny értékes időt veszített. Fekete zászlós rajt mellett indult az első futam, melyet végül rövidítés mellett a BYC versenyzője, Sigmond Soma teljesített a leggyorsabban. Második helyen Kovács Attila, harmadikként pedig Verebély Nándor végzett.

A második futam még frissülő szélben, tiszta rajtokkal indult, de a folyamatosan gyengülő szél végül arra kényszerítette a rendezőséget, hogy érvénytelenítse a második futamot és partra küldje a versenyzőket.

Így a Laser Európa Kupa első versenynapja egy korrekt futammal zárult. A futamok után közös vacsora és videós összefoglaló várta a versenyzőket.

Másnap zuhogó esőben érkeztek a versenyzők a Clubba, szerencsére azonban délelőtt 10 órára az eső elállt és megérkezett a friss 10-12 csomós szél, így a mezőny elindult a vízre. Az erősen forgolódó szél nem könnyítette meg sem a versenyzők, sem a rendezők dolgát. Az aznapi harmadik futamra a szél csökkennni kezdett, így a Radiál és 4.7 osztályok futamát rövidíteni kellett. A versenynap ezzel együtt sikeres volt, hiszen sikerült teljesíteni a Laser Európa Kupa érvényességéhez szükséges futamszámot.

Az utolsó versenynapra sajnos nem jósolt szelet a meteorológia, ami végül be is igazolódott. Vasárnap délután kettő órakor az ünnepélyes díjátadóval hivatalosan is véget ért a Laser Európa Kupa.

Hazai vizeken versenyzőink, Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán hozták a tőlük megszokott teljesítményt, és a mezőnyt végig hatalmas előnnyel, magabiztosan vezetve, a Laser Standard dobogó első és második fokára állhattak fel. Harmadik helyen a cseh, Jakub Halouczka végzett.

Eredmények:

http://compassmagazin.hu/images/2019.09/LASER-EC-2-NAP-EREDM%C3%89NY.pdf