• Kövess minket!

Nemzetközi

Robert Scheidt nyerte az idei Star EB – t és az első SSL Breeze Grand Slam - et

Robert Scheidt nyerte az idei Star EB – t és az első SSL Breeze Grand Slam - et

Robert Scheidt nyerte az idei Star EB – t és az első SSL Breeze Grand Slam - et

Az idei Star Európabajnokságnak a Garda tó, nevezetesen Riva del Garda városa adott otthont. Az esemény egyben a Star Sailors League sorozat Breeze Grand Slam – je is volt. A versenyre 23 ország 94 hajója nevezett. A mezőnyben Magyar egység is indult méghozzá a Tenke Tibor - Bezeréti Miklós páros.

Az Európabajnokság mezőnye most sem volt gyenge, 20 korábbi Világbajnok, 5 olimpiai érmes és 10 olimpikon egység indult a versenyen. A teljesség igénye nélkül néhány név a listáról: Robert Scheidt, Lars Grael, Diego Negri, Fredrik Lööf, Paul Cayard, Augie Diaz, Mateusz Kusznierewicz, Vasilij Zbogar, Roberto Benamati, Eivind Melleby, Xavier Rochart.

Az első napon két futamot vitorlázott a mezőny. Az első futamot Diego Negri – ék nyerték, másodikok lettek Paul Cayard - ék és harmadikok Robert Scheidt – ék. A második futamban Diego Negri – ék korai rajtosak voltak emiatt nekik gyorsan befejeződött ez a nap. A futamot Robert Scheidt nyerte, aki ezzel összetettben is az élen állt, egy ponttal Paul Cayard – ék előtt, akik a második futamban harmadikok lettek. Két futam után a harmadik helyen Mateusz Kusznierewicz – ék álltak, akik mind a két futamban negyedikek lettek. A Tenke – Bezeréti páros egy 57 és egy 20. helyet vitorlázott, amivel az összetett 36. helyen álltak két futam után.

A második napon is két futam volt. Az első futamot hasonlóan az első versenynaphoz ismét Diego Negri – ék nyerték, második lett Paul Cayard és harmadik Robert Scheidt. A negyedik futamot Mateusz Kusznierewicz – ék, nyerték, ebben a futamban a francia Xavier Rochart lett a második és Freddy Lööf a harmadik.

A harmadik napon szintén két futamot vitorlázott a mezőny, amiből az egyiket Mateusz Kusznierewicz – ék a másikat Freddy Lööf – ék nyerték. Összetettben továbbra is Robert Scheidt – ék álltak az élen, igaz ezen a napon begyűjtött egy feket zászlós rajtot is.

A negyedik napi futamokat Kusznierewicz és Rochart nyerték, amivel a lengyel - portugál páros át is vette a vezetést nyolc futam után.

A kvalifikációs futamokból már csak egy volt hátra, amit ismét Xavier Rochart – ék nyertek. Az EB lebonyolítása innen hasonló volt, mint az SSL eseményeké ahol is a selejtezők során elért eredmény alapján a legjobb egyből a négyes döntőbe, a második az elődöntőbe és a többi nyolc egység pedig a negyeddöntőbe jutott, tehát Kusznierewicz már biztos döntős volt, illetve Robert Scheidt biztos elődöntős. A negyeddöntőtből Eric Doyle, Freddy Lööf és a német Merkelbach nem ment tovább. Az elődöntőben pedig Diego Negri – ék, Roberto Benamati – ék, illetve a 2017 – es Világbajnok norvég Eivind Melleby – ék nem jutottak tovább. A négyes döntőben tehát Kusznierewicz, Cayard, Scheidt és Rochart kvartett versenyzett. Az első kör végén még Paul Cayard – ék vezettek, de a második kreutz – ban Xavier Rochart tudott az élre állni az őt szorosan üldöző Robert Scheidt elé. Az utolsó hátszélben Scheidt lenyűgöző hátszelet produkált és a közel ötven méteres hátrányából tíz méter előnnyel futott be. Ezzel az Európabajnokságot és az első SSL Breeze Grand Slam – et is megnyerte, a vele járó 100.000 USD – s díjazással együtt. Második lett Xavier Rochart, és végül harmadik Paul Cayard az EB - n. A Tenke - Bezeréti páros végül a 35. helyen fejezte be az EB - t.

 

Az osztály és az esemény honlapjai:

https://starclass.org

http://www.starsailors.com

https://2019euro.starchampionships.org/