• Kövess minket!

Nemzetközi

Robbantottak a banditák a Melges 24 világbajnokságon

Robbantottak a banditák a Melges 24 világbajnokságon

A geelongi Melges 24 Világbajnokság harmadik napjára összekapták magukat a házigazda csapatok is, az élen pedig ismét változott a sorrend.

Az időjárás továbbra is kegyes a mezőnnyel, a hét elejei kánikulának szerencsére (még) nyoma sincs, és eddig a verseny minden napján ideálisak voltak a szélviszonyok is. Nem volt ez másképp ma sem, a mezőny stabil 10-12 csomós déli, dél-keleti szélben vágott neki a helyi idő szerint 13.30-kor elrajtoltatott első futamnak.

Kilenc futam után, a mai két győzelmével és egy negyedik helyével átvette a vezetést összetettben az olasz Flavio Favini (Blu Moon), két ponttal megelőzve a felejthető napot produkáló Harry Melges csapatát (Star). Az amerikai ma igen pocsék napot zárt, a hetedik futamban szerzett nyolcadik helye után hiába javított volna a következő futamban, korai rajtja miatt kapott büntetésével itt is csupán a 13. helyre rangsorolták. Apró szépségtapasz volt a kilencedik futamban elért harmadik helye, a vezető pozíciót nem sikerült megtartaniuk. 

“Nem volt ma jó napunk. Sokszor voltam már ilyen helyzetben, túl kell rajta lépnem és újult erővel kell folytatnom. Nagyszerűen alakultak a mai futamok, csak nem nekünk” - kesergett az amerikai a nap végén.

Sokáig úgy festett viszont, hogy a kanadai Larson (Cavillino/Mclube) lesz a nap nyertese, és az első nap után a harmadikat is az összetett élén zárja. Erre ugyan megvolt minden esélye, de a kilencedik futamot elrontotta és az elért 10. helye egyben azt is jelentette, hogy Favini várhatja az első helyről a szombati napot. 

És mi a helyzet a bevezetőben emlegetett hazaiakkal? Nos, a helyi osztályszövetség elnökének,  Warwick Rooklynnak a csapatát mára mintha kicserélték volna, és a Bandit fedélzetén egy második, első, és hatodik hellyel sokat javítva, a nyolcadik pozícióig léptek előre, közvetlenül Nathan Wilmoték (Melges Asia – Kaito) mögé. A nap végén Rooklyn elmondta, feljavult teljesítményükhöz köze lehet annak, hogy az első két nap gyengébb eredményei után kicsit rendet kellett tenni csapatának fiatalabb tagjainak fejében. Eddig úgy látszik, sikerült rendezni soraikat. 

Szintén említésre méltó Cameron Miles (Roger That) mai szereplése, aki az első két futamban is az élbolyba kormányozta hajóját és legjobb amatőr egységként jelenleg a tizedik helyen áll. 

Szombaton két futamra kerül majd sor, az előrejelzések szerint már némileg erősebb 15-20 csomó körüli szélben. A záró, tizenkettedik futamot vasárnap délután rendezik meg, amikorra várhatóan már visszatér a kánikula is, 36 fok várja majd a mezőnyt.

A világbajnokság állása 9 futam után