• Kövess minket!

Nemzetközi

RC44 Portsmouth

RC44 Portsmouth

A portsmouthi versenyen végül 11 egység indult. Az első nap a match race futamok zajlottak.

Ezt a legjobban a Bonenosec Sailing (RUS) és a Team Ceeref (SLO) 5 – 5 győzelemmel abszolválta. Őket a Team Nika (RUS) és az Artemis Racing (SWE) követte 4 – 4 győzelemmel. Ezekkel az eredményekkel a match race versenysorozatban három helyszín után a Team Nika vezet, második az Artemis és a portsmouthi jó szereplésével feljött a harmadik helyre a Bronenosec Sailing.

Csütörtökön a verseny pályafutamokkal folytatódott. Három futam után a Team Nika vezetett (1,3,3) második az Artemis (4,6,2) harmadik helyen pedig a vb győztes összetettben is vezető Team Ceeref. A hazai csapat a Team Aqua az első nap után csak egy pontra van lemaradva a dobogóról.

Pénteken szintén három futamot rendeztek a Solenten. Az első helyen nem történt változás a Team Nika egy gyengébb első futam után két második helyével az élen tudott maradni. A dobogón több változás is történt. A második helyre 2,8,1 futameredményekkel feljött a hazai pályán versenyző Team Aqua, az Artemis pedig két gyengébb futammal és egy futamgyőzelemmel visszacsúszott a dobogó harmadik fokára. Érdemes kiemelni a svéd fiatalok pénteki teljesítményét, mert egyenletes vitorlázással (3,5,5) két helyet javítottak összetettben és a hatodik helyről várják a folytatást, de azonos ponttal a negyedik és ötödik Katusa és Bronenosec Sailinggel.

Szombaton szintén három futamot rendeztek és a dobogó első két helyén nem történt változás, a Team Nika vezet és a hazai vizeken versenyző Team Aqua a második. A harmadik helyre egy gyengébb és két jó (11,3,2) futammal feljött a Katusa. A dobogó után is láthattunk érdekességet. Az Artemis egy futamgyőzelemmel egy korai rajttal és egy hetedik hellyel lecsúszott a dobogóról és azonos ponttal áll a ma is egyenletesen teljesítő Artemis Youth csapatával.

Vasárnap a szélre elég sokat kellett várni, és csak délután sikerült egy futamot rendezni. A Team Nika ezen a napon is szép vitorlázással egy második helyet ment a futamban, amivel 14 pont előnnyel összetettben nyerte a portsmouthi versenyt. A Team Aqua negyedik helye elég volt arra, hogy megtartsa összetett második helyét hazai pályán. A Katusa nyerte az utolsó futamot így a portsmouthi dobó harmadik fokán sem történt változás. A nap vesztese az Artemis volt, aki az utolsó futambeli gyenge teljesítményével visszaesett a hétvégi verseny hetedik pozíciójába. Talán kis vigasz lehet a csapat számára, hogy a fiatalok az utolsó futamban harmadikok lettek és ezzel az összetett negyedik helyre jöttek fel.

Az RC44 osztály erejét talán a hétvégi forduló is jól tükrözi, mert a tizenegy hajós mezőnyből hét tudott futamot nyerni Portsmouth - ban. Az osztály következő versenyét, szeptember 21 – 25  között rendezik Cascaisban.

A hétvége után a Team Aqua hazai pályán vissza tudta szerezni vezető helyét a sorozatban, második a vb győztes Szlovén Team Ceeref a harmadik helyen pedig a Peninsula Petroleum áll.