• Kövess minket!

Nemzetközi

Paul Goodison harmadszor is Világbajnok Moth - ban

Paul Goodison harmadszor is Világbajnok Moth - ban

Paul Goodison harmadszor is Világbajnok Moth - ban

2018 – ban a Bermudákon rendezték meg a Moth osztály Világbajnokságát. A legnagyobb kérdés a verseny előtt talán az volt, hogy két év után lesz e legyőzője a brit Paul Goodison – nak vagy sorozatban harmadik alkalommal is ő fogja nyerni a VB – t. Az esélyesek közül többen hiányoztak, például Peter Burling aki 2015 – ben nyert, 2017 – ben ezüstérmes lett a verseny ideje alatt épp a Volvo Ocean Race – en versenyez a hetedik szakaszt vezető Brunel – en. Nathan Outteridge is hiányzott, ő a hétvégén még a Superfoiler GP – ben versenyzett és nyerte is meg az idei sorozatot. Robert Greenhalgh is szintén a Volvo Ocean Race – en versenyez csak a Mapfre – vel, de lehetne még folytatni a sort. A verseny előtt rendezték a Bermudai – Nemzeti Bajnokságot, ami jó felkészülési lehetőség volt a versenyre, ahol összesen 33 hajó indult. Ezt a versenyt esélyeshez méltóan Paul Goodison nyerte. A Világbajnokságra végül 13 nemzet 44hajójaadta le a nevezését.

A rendezvény 22. – én csütörtökön a felmérésekkel kezdődött, péntek délután és szombaton már a Bermudai Nemzeti Bajnokság futamait rendezték. Vasárnap gyakorlófutamok voltak a VB első futamai pedig hétfőre voltak kiírva, amit a 25 – 35 kts – es szél miatt halasztottak, így ezen a napon nem rendeztek futamokat.

Kedden már vízre szállt a mezőny és két futamot vitorláztak. A nap Goodison – é volt, mert mind a két futamot megnyerte. Az első futamban Simon Hiscocks ért be másodiknak, de a második futamban egy nyolcadik helyet vitorlázott így összetettben nap végén csak a negyedik helyen állt. Mind a két futamban harmadik lett és ezzel összetettben a második helyen állt nap végén az amerikai Brad Funk. Az első nap végén Rome Kirby állt a harmadik helyen, aki ezen a napon egy hetedik és egy második helyet vitorlázott.

Szerdán már kicsit felpörögtek az események és négy futamot vitorlázott a mezőny. Paul Goodison ezen a napon is maradt az élen, igaz az első futamot kihagyta, majd két első és egymásodik helyet vitorlázott és két nap után 13 pont előnnyel vezette a mezőnyt. A nap talán Francesco Bruni – é volt, aki mind a négy futamban harmadik lett és ezzel feljött a második helyre. Rome Kirby egy hatodik és három ötödik helyet vitorlázott, amivel a harmadik helyen tudott maradni két nap után. Érdemes még megemlíteni Iain Jensent, aki ezen a napon két futamot is tudott nyerni és egy második helyet is vitorlázott, igaz az első és a második napon is volt egy – egy be nem fejezett futama, amivel a győzelmek ellenére is csak a tízedik helyen állt két nap után.

Az első napon az erős szél az utolsó napokon pedig a szélhiány miatt már nem sikerült több futamot rendezni így a végeredmény hat futam után már nem változott. Ez egyben azt is jelentette, hogy Paul Goodison harmadjára lett zsinórban a Világbajnoka a Moth osztálynak.

Eredmények:

http://compassmagazin.hu/images/2018.03/Bacardi%20Moth%20Overall.pdf

http://compassmagazin.hu/images/2018.03/Bacardi%20Moth%20Division.pdf