• Kövess minket!

Nemzetközi

Pár nap múlva indul az Alsóörsi Soling Európabajnokság

Pár nap múlva indul az Alsóörsi Soling Európabajnokság

Pár nap múlva indul az Alsóörsi Soling Európabajnokság

Alsóörsön rendezik meg május 1-je és 5-e között a 2018-as Soling Európa-bajnokságot, amelyen 8 ország 22 csapata, köztük 3 magyar egység indul.

Újabb nemzetközi vitorlásversenynek ad helyet a Balaton. Május 1-jén kedden kezdődik és 5-ig tart az idei Soling Európa-bajnokság Alsóörsön. A verseny május 1-jén 18 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitóján beszédet mond az Európa-bajnokság fővédnöke, Szemerey Tamás, az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. elnöke; Michael Dietzel, az International Soling Class (Nemzetközi Soling Osztály) elnöke; Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere és Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke.

Három magyar egység

„A magyarországi vitorlázás és a versenysport nemzetközi elismertségét jelzi, hogy a Soling Európa-bajnokságot a Balatonon, azon belül is az Alsóörs Marina kikötőben rendezik. A Magyar Vitorlás Szövetség fontos célja, hogy a jövőben is minél több nemzetközi és hazai versenyre kerüljön sor Magyarországon” – mondta Dr. Kollár Lajos, az MVSZ elnöke.

A Soling Európa-bajnokságon várhatóan 8 ország 22 csapata versenyez majd a végső győzelemért. Nyílt versenyről van szó, ezért az indulók között lesz egy kanadai és egy egyesült államokbeli egység is. Magyarországot három csapat, a Varjas Sándor - Kovácsi László – Meretei Gábor, a Szűcs István – Gyulai Gábor – Szűcs Péter, valamint a Wossala György – Németh Pepe – Wossala Kristóf trió képviseli. A végső győzelemre esélyesek a magyar egységek mellett a német és ukrán csapatok is. A verseny szervezői összesen 9 futamot terveznek az időjárástól függően, de 4 futam is elég ahhoz, hogy a bajnokság érvényes legyen.

 Évtizedes szereplő

A Soling egy tőkesúlyos versenyhajó, amelyet a 1972-es németországi olimpiára tervezett a norvég Sverre Olsen Jan Lingével közösen, a nevükből származik a Soling elnevezés. A Soling rendkívül stabil, viharos szélviszonyok között is helytálló hajónak számít. A Soling 1972-től 2000-ig volt olimpiai hajóosztály, az 1996-os atlantai olimpián a Wossala-Vezér-Kovácsi csapat képviselte Magyarországot. Az eddigi legeredményesebb magyar hajók az Európa-bajnokságokon: Wossala-Vezér-Németh csapat kétszeres bajnok, a Litkey-Vezér-Weinhardt és a Gyenese-Vezér-Mónus egység pedig egy-egy Európa-bajnoki címmel rendelkezik.

A verseny honlapja:

http://soling2018.eu/