• Kövess minket!

Nemzetközi

Palmavela 2018 - egy Mediterrán vitorlásünnep Palma de Mallorca - n

Palmavela 2018 - egy Mediterrán vitorlásünnep Palma de Mallorca - n

Palmavela 2018 - egy Mediterrán vitorlásünnep Palma de Mallorca - n

Az első Palmavela – t 2004 áprilisában rendezték. Eredetileg a Maxi osztálynak ami később Maxi Race Week – ként is ismert volt. Ez akkoriban kicsit hasonlított a az őszi Porto Cervo – i Maxi Yacht Rolex Cup – hoz. Ez a verseny jó alapot jelentett arra, hogy később több osztály felé tudjanak nyitni a szervezők és ezzel növelhessek a versenyző hajók létszámát és népszerűsíthessék a sportot. A cél több mint tíz év elteltével hasonló azzal a különbséggel, hogy most már 15 osztályban zajlik a verseny amelyek között szerepel az IRC, ORC de a TP52, a Dragon a Wally és több Swan osztály is. Napjainkra a Palmavela egy nagy vitorlásversennyé nőtte ki magaát amely nem csak Spanyolországot, hanem az egész Mediterrán térséget megmozgatja.

Talán érdemes néhány mondatban a hajóosztályokat is áttekinteni miféle hajók is versenyeznek ezen a versenyen. A versenyt ahogy már említettük a Maxi osztálynak írták ki először akikhez a Wally Yachtok is csatlakoztak. Ezek az osztályok folyamatosan jelen vannak a versenyen 2004 óta. Ez talán azért is nem meglepő, mert a magas színvonalú rendezés és a Real Club Náutico de Palma complexumai ideális körülményeket bíztosítanak a versenyzők számára. Az IRC és az ORC rendszerű versenyzés is igen népszerű ezen a versenyen hiszen a különböző hajók ezekben a rendszerekben aránylag igazságosan mérhetik össze tudásukat.

A TP 52 – es osztály sem maradhat el a versenytől. Az idei évben az osztály talán erősebb mint valaha, vagy az Audi MedCup idején. A Palmavela – n is már tíz hajó indult ebben az osztályban. A versenyen az Azzurra győzőtt, aki a rendezett hét futamból hármat meg tudott nyerni és ezzel 4 pont előnnyel végzett a Quantum Racing előtt. A harmadik a Platoon lett. Ha stílszerűek akarunk lenni akkor mondhatjuk azt, hogy az újonc csapatokmég csak bontogatták szárnyaikat, és mi sem jobb példa erre, hogy a Phoenix is tudott futamot nyerni.

A versenyről egyéb One Design oszályok sem hiányozhatnak, így a Swan – ok kölönböző osztályai a Dragon, a J – 80 vagy akár a Flying Fifteen is képviseltették magukat a regattán. A verseny a Classic - us hajókról sem feledkezik el amelyek a vitorlázás arnykorát jelentettékel így ezen hajók indulásával igazi vitorlásünneppé válik az esemény. A rendezők szintén gondoltak a hátránnyal élők vitorlázására, mert ma már egy nagy vitorláseseményen ez is teljesen normális. Ennek megfelelően  a 2.4 – es és a Hansa 303 osztályokban is tudtak versenyezni a hátránnyal élők.

 

A verseny honlapja:

http://www.palmavela.com/

Eredmények:

http://www.palmavela.com/resultados.php?ln=uk