• Kövess minket!

Nemzetközi

Magabiztos Brit győzelem Sydney – ben a Sail GP idei első versenyén

Magabiztos Brit győzelem Sydney – ben a Sail GP idei első versenyén

Magabiztos Brit győzelem Sydney – ben a Sail GP idei első versenyén

Hétvégén került megrendezésre a Sail GP második szezonjának nyitánya a Sydney – öbölben. Az idei évben hét csapat vágott neki a szezonnak. Ebben az évben nem indult a kínai csapat, de helyette a Dánok és a Spanyolok is beszálltak a versengésbe. A sors fintora hogy a Team China kormányosa Phil Robinson idén a spanyol csapatot segíti majd. Egy másik változás hogy a brit csapat kormányosa a legsikeresebb olimpiai vitorlázó Sir Ben Ainslie lett.

A tavalyi Sydney – i versenyt és az első szezont is a hazai csapat a Team Australia nyerte Tom Slingsby kormányzásával. Az első szezon esélyese a Team Japan és a Team Australia voltak és a jósok nem is tévedtek nagyot, hiszen ők vívták az év végi döntőt. A nagy kérdés az volt idén ki tud felnőni e két csapat mellé.

Sydneyben az első napon három futamot rendeztek ideális körülmények 15 – 20 kts – es szélben, amelyből mind a hármat Sir Ben Ainslie – ék nyertek. Az első futamban az INEOS jött be elsőnek és utána a két tavalyi favorit a Team AUS és a Team Japan. A második futam is szintén a briteké volt, de itt már az „újonc”  spanyolok jöttek be másodiknak, akik az első futamban ütköztek a Franciákkal amely ütközés után a francia csapat nem tudta folytatni a napot. Harmadiknak pedig Tom Slingsby – ék érkeztek. A harmadik futamban nem volt változás az első két helyen de a harmadik helyre a Nathan Outteridge által kormányzott Japán hajó jött be. A nap végén a britek vezettek 30 ponttal, második helyen a Team Japan állt és pontazonossággal a Team Australia volt a harmadik. A spanyolok ugyan két futamban is másodikok lettek, de az ütközés miatt kilenc pontot elvettek tőlük(ötöt az első futamért és 2 – 2 pontot a maradék futamokban) , így nap végén csak ötödik helyen álltak. A másik újonc, dán csapat is kapott két pont büntetést a Team Japan – al való találkozás miatt.

A második napon két futamot rendeztek csak a Sydney – i öbölben. Ben Ainslie – ék ott folytatták ahol előző nap abbahagyták és az első futamot szintén megnyerték. Ebben a futamban az Austral csapat jött be másodiknak és a Team japan a harmadik helyen. Az utolsó futamot a hazai csapat nyerte, második lett a Team ESP és harmadik a Team Japan. Ezzel ki is alakult a döntő Match párosítása, amely a tavaly szezongyőztes és a Team GBR párharcát hozta. A futamot Ben Ainslie – ék nyerték és ezzel ővék lett a Sail GP második szezonjának első győzelme.

A szezon második versenye San Francisco – ban lesz majd május elején.

 

A verseny honlapja:

www.sailgp.com

 

 

SailGP Season 2 összetett eredmény:

1 // Great Britain // 47 pts

2 // Australia // 42 pts

3 // Japan // 39 pts

4 // Spain // 31 pts *9 points deducted from total score

5 // United States 31 pts

6 // Denmark // 22 pts *2 points deducted from total score

7 // France // 14 pts