• Kövess minket!

Nemzetközi

Ma rajtol a Route du Rhum

Ma rajtol a Route du Rhum

Ma rajtol a Route du Rhum

A 2018 – 2021 – es IMOCA World Championship első versenye a Route du Rhum. A versenyen összesen hat osztályban indulnak a hajók, Rhum Mono, Rhum Multi, Class 40, Multi 50, Ultim és IMOCA 60 – asok. Talán nem véletlen hogy az IMOCA osztályban gyakorlatilag a fél Vendée Globe mezőny megtalálható már. A két legesélyesebb talán Alex Thompson és Jérémie Beyou várhatóan köztük nagy csata lesz végig. A mezőnybe visszatért Sam Davis is akinek a nevéhez már több Atlanti óceán átkelés is fűződik, illetve az előző VOR – on ő kormányozta az SCA – t az egyetlen tisztanán női csapatot a mezőnyben. A teljesség igénye nélkül még ott lesznek a mezőnyben, Vincent Riou, Alan Roura, Paul Melihat és Luis Burton is.

Az ultim kategóriában, a trimaránok között sem lesz unalmas a verseny. Az előző Vendée Globe – ot megnyerő Armel le Cleac’h ezen a versenyen most az Ultim kategóriában indul majd. A mezőnyből nem maradhat el Thomas Coville sem aki kevesebb mint egy évig tartotta a szóló földkerülés egyszemélyes rekordját, amit Francois Gabart hódított el tőle, aki szintén rajthoz áll. Mellettük Francis Joyon is ott lesz a rajtnál aki jelenleg is birtokosa a leggyorsabb földkerülésnek igaz nem szólóban hanem csapatban. Mellettük még Sebastiaen Josse indul még a Gitana – val.

A versenyt egyébként 1978 – ban rendezték meg először és azóta négy évenként mindig. A verseny mindig is nyitott volt mind az egytestű mind a többtestű hajók számára. Az első versenyen harmincnyolc hajó vágott neki a St. Malo – Guadeloupe távnak. 2014 – ben rendezték a tízedik ilyen versenyt ekkor már 91 hajó nevezett.

 

A verseny honlapja:

https://www.routedurhum.com/