• Kövess minket!

Nemzetközi

Ma nyílt meg a Monaco Yacht Show

Ma nyílt meg a Monaco Yacht Show

Ma nyílt meg a Monaco Yacht Show

A hazai és kishazánkhoz közeli hajókiállítások után úgy gondoltam ősszel érdemes kicsit többet autózni és valamelyik nagy hajókiállítást (Genova, Cannes, Monaco) kicsit közelebbről is megtekinteni. A választás valahogy Monaco – ra esett, igaz ebben az is segített, hogy a rendezvény időpontja igencsak egybeesik a 40. Regatta Royal – al Cannes - ban illetve a hétvégén érkeznek még St. Tropez – be is a hajók a 20. Les Voiles de St. Tropezre, így egy kicsit bele lehet pillantani mind a három rendezvénybe.

Az idei kiállításon is rengeteg újdonság volt igaz a hazai vizekhez képest kicsit más méretekben. A kiállításon főleg a motoros yacht - ok domináltak. Itt volt a premierje a Ferretti CRN 50 - nek, a Tankoa S701 – nek, de ami igazán érdekes a történetben, hogy itt a számok általában a hajó méreteit jelentik méterben.

A vitorlások közül a Nautor Swan 115 (Odin) volt a premier, de azért a kikötőben horgonyzott még egy két szép vitorlás. A reneszánszukat élő J – Class – os hajókat a Rainbow képviselte, illetve a Britannia volt még kint egy standdal, de ez a hajó még az újjáépítés fázisában van. A nagy vitorlásyacht építők közül kint volt a Baltic Yacht a 130 lábas My Song – al, a Pendennis Yacht a 128 lábas Vijonara – val. a Southern Wind pedig egy 96 lábas hajót állított ki.

A kiállításon az új tenderek is kiemelt figyelmet kaptak. Az elektromos hajózás úgy tűnik nem csak kishazánkban egyre népszerűbb, itt is rengeteg elektromos hajó volt kint. Számomra a másik újdonság az volt még hogy Foilereket, most már nem csak vitorlásokon, hanem több motorcsónakon is lehetett látni, a hat méteres RIB - től a nagyobb elektromos yachtokig. A vizhez kapcsolódó „játékszerek” – ből sem volt hiány lehett látni SeaBob – ot és JetSurf – öt is. A Monaco – hoz tartozó luxus mellől nem hiányozhattak a gépjárművek sem, ezek külön pavilonban voltak. Az ínyenceknek a Lamborghini szerény gépjárművei mellé hasonló színben motorcsónakot is kínált amin 4 db 400 LE – s motor volt elhelyezve.

A nagy vitorla és szerelvénygyártók sem hiányoztak a kiállításról, illetve volt külön pavilon ahol a szolgáltatóipar volt jelen. Összességében érdemes volt megnézni a kiállítást, még a kicsit borsos belépőár ellenére is.

A kiállítás honlapja:

http://www.monacoyachtshow.com