• Kövess minket!

Nemzetközi

Joyon nemes célért szállt vízre

Joyon nemes célért szállt vízre

A jelenleg is több rekordot tartó Francis Joyon április 8-án újabb hosszú kalandra indult IDEC maxi trimaránján.

A francia vitorlázó a nyári futball világbajnokság egyfajta felvezetéseként állt elő ötletével, a "Barátság útja" elnevezésű projekttel, amelynek keretében ezúttal a Bordeaux és Rio de Janeiro közötti távolságot kívánja egyedül teljesíteni. Az úttal egyrészt a két nemzet közötti baráti kapcsolatot szimbolizálja, másrészt a kezdeményezéséhez egy emberként csatlakozó nagykövetek, művészek, sportolók és más közéleti szereplők segítségével kíván támogatást gyűjteni különböző jótékonysági szervezeteknek, kutatóintézeteknek, mint például a párizsi ICM intézet (agykutatással foglalkozó intézet – a szerk.).

Az úton tehát előre kitűzött, megdönteni kívánt idő egyelőre nincs, Joyon célja - a figyelemfelhívás mellett -, hogy egy elfogadható, mértékadó szintidőt állítson fel. 

"Mindig izgalmas egy új útvonal teljesítése, különösen, ha ezzel olyan nemes dolgot is támogathatok, mint amilyen az ICM. Ez a transzatlanti átkelés igen speciális a távot és az úti célt tekintve, kicsit talán egy földkerülő út elejére hasonlít. Ezúttal nem egy meglévő rekordot kell megdöntenem, hanem egy későbbi viszonyítási alapként szolgáló időt szeretnék felállítani. Persze tudom, hogy ez nem olyan egyszerű, amikor az ember ott találja magát egy 30 méter hosszú többtestűn, amit arra terveztek, hogy a lehető leggyorsabban haladjon” - nyilatkozta a rajt előtt a többszörös rekorder.

A 4800 tengeri mérföldes útnak Joyon egyedi festésű orrvitorlával vágott neki, amelyet a célba érkezését követően a projekt valamennyi támogatója aláír, és 2014 végén ünnepélyes keretek között bocsátják aukcióra, amelynek bevételét jótékonysági szervezetek és az ICM között osztják majd szét.