• Kövess minket!

Nemzetközi

JJ Giltinan Championship 2019 – 18ft Skiff World Championship

JJ Giltinan Championship 2019 – 18ft Skiff World Championship

JJ Giltinan Championship 2019 – 18ft Skiff World Championship

A Déli félteke legrangosabb versenye, legalább is a skiffeknek. Az ötlet 1937 – ben született meg James J. Giltinan fejében, aki ekkoriban az Australian 18 Footers League titkár volt. Az volt a terve hogy a 18 lábas open hajóknak Világbajnokságot rendezzen. Az első ilyen versenyt 1938 – ban rendezték a Sydney öbölben. Azóta számos olimpiai és ausztrál nemzeti bajnok vitorlázott már ebben az osztályban. A versenyt évente rendezik és folyamatosan nagy érdeklődés kíséri, mind a parton és a vízen.

Az idei versenyt március 2 és 10 között rendezték meg. Tavaly volt magyar induló is a Be Light 18ft skiff Team személyében, sajnos idén nem de így is 25 egység nevezett a versenyre. Az élmezőnyben nagy csata volt várható a Honda Marine, az Asko, a Smeg és a Winning Group között. Az első futamot szombaton rendezték, amit a Honda Marine nyert, második lett az Asko, harmadik a Winning Group. Vasárnap is egy futamot sikerült rendezni, amit a változatosság kedvéért ismét a Honda Marine húzott be. Ezen a napon második lett az AppliancesOnline, a harmadik pedig a Smeg. Két futam után is a Honda Marine vezetett, második helyen állt az Asko, harmadik helyen pedig a Smeg.

Ezután hétfőn pihenőnap következett és csak kedden szállt vízre a mezőny ismét, de ezen a napon már két futamot vitorláztak. Ezen a napon a C – tech villant egyet az első futamban és az eddigi 11 és 10 helye mellett nyert egy futamot. Második lett a Honda Marine, és harmadik a Smeg. A negyedik futamot a Smeg nyerte, második lett a Winning Group és harmadik az ASCC. A Honda Marine “csak” a negyedik helyen futott be de ezzel együtt is három ponttal vezetett összetettben, a második Smeg előtt. Harmadik helyen négy futam után az Asko állt.

Szerdán ismét egy futamot rendeztek és visszaállt a Világ rendje, megint a Honda Marine nyerte a futamot az idei JJ – n immár a harmadikat és továbbra is az élen álltak, és még egy ponttal növelték az előnyüket a Smeg – el szemben. Az ötödik futamban második lett a Smeg, harmadik pedig az Asko. Öt futam után a sorrend Honda Marine, Smeg, Winning Group volt, de az Asko is csak egy pontra volt lemaradva a harmadik Winning Group – tól.

Csütörtökön két futamot rendeztek a JJ – n. Ez a nap az ASCC – é volt mert a két futamban egy első és egy második helyet vitorláztak, de ezzel együtt is csak az ötödik helyen álltak összesítésben. Az élen továbbra sem történt változás egy 5 és egy futamgyőzelemmel továbbra is a Honda Marine vezette a tabellát, de most már kilenc pont előnnyel. Második volt a Smeg aki ezen a napon 6 és 7 helyeket vitorlázott. A dobogó legalsó fokán a Winning Group volt hét futam után aki két harmadik helyet vitorlázott csütörtökön.

Szombaton a nyolcadik futamot az Új – Zélandi bajnok ASCC nyerte, második lett a Honda Marine, és harmadik a Finport Finance. Vasárnapra is maradt még egy futam amit a változatosság kedvéért a Honda Marine nyert. A JJ – n rendezett 9 futamból ötöt sikerült megnyerniük és emellett a legroszabb helyük ötödik volt, így megérdemelten nyerték a 2019 évi JJ Giltinan Trophy – t. Mások helyen végzett a Winning Group 13 ponttal lemaradva a Hondától és harmadik lett a VB – n a Smeg.  

 

A 18 lábas Skiffek honlapja:

www.18footers.com.au