• Kövess minket!

Nemzetközi

Jean - Luc Van Den Heede nyerte a Golden Globe Race – t

Jean - Luc Van Den Heede  nyerte a Golden Globe Race – t

Jean - Luc Van Den Heede nyerte a Golden Globe Race – t

A 73 éves francia vitorlázó, Rustler 36 – osával a Matmut – al a Déli féltekén vette át a vezetést a versenyben, és azóta gyakorlatilag a Jóreménység fokától végig elől vitorlázik. A legnagyobb előnye a verseny során már volt 2000 tmf is de a november 8. – i Déli Óceáni borulásának és árbocsérülésének köszönhetően a verseny folyamán folyamatosan fogyott ez az előny. Az Atlanti Óceánon a legnagyobb vetélytársa a holland Mark Slats, a hátrányt tudta 50 tmf – re is csökkenteni, de a Doldrums után a francia újra 400 tmf – re növelte az előnyét. Van Den Heede – nek ez volt a 6. szóló földkerülése.

A befutó előtt a Vizcaya – i öbölben nem a legbarátságosabb időjárás fogadta 44 – 55 kts – es szél és 6 – 7 méteres hullámokkal kellett megküzdenie a célig. A cél előtt 100 tmf – re az előnye kicsit több mint 300 tmf volt még Mark Slats – al szemben. A francia ideje kicsivel 212 napon belül volt. Korábban Van Den Heede is kapott már büntetést műholdas telefon használat miatt, de a befutó előtt a második Mark Slats is belefutott egy hasonló szituációba, amiért hasonlóan büntetést kapott, és amivel a francia győzelme még magabiztosabbá vált.

A vezető páros után a harmadik az észt Uku Randmaa – nak még 3600 tmf van hátra a versenyből. Negyedik helyen továbbra is Kopár István vitorlázik, őrá még 4500 tmf vitorlázás vár a befutóig. Jelenleg az ötödik helyen, a fin Tapio Lehtinen vitorlázik, de ő még nem érte el a Horn fokot. A befutóig neki még 7890 tmf van hátra. Korábbi cikkünkben is említettük már hogy a rendezők Sir Robin Knox – Johnston utvonalát és idejét is ábrázolják, mely szerint még mindig 8 tmf – el a fin mögött vitorlázna a Suhaili – vel.

A verseny honlapja:

https://goldengloberace.com/

Az eddig visszalépett versenyzők:

Ertan Beskardes (GBR) Rustler 36 Lazy Otter
Kevin Farebrother (AUS) Tradewind 35 Sagarmatha 
Nabil Amra (PAL) Biscay 36 Liberty II 
Philippe Péché (FRA) Rustler 36 PRB 
Antoine Cousot (FRA) Biscay 36 Métier Intérim 
Are Wiig (NOR) OE32 Olleanna 
Abhilash Tomy (IND) Suhaili replica Thuriya
Gregor McGuckin (IRE) Biscay 36 Hanley Energy Endurance 
Francesco Cappelletti (ITA) Endurance 35 007 
Loïc Lepage (FRA) Nicholson 32 Laaland
Susie Goodall (GBR) Rustler 36 DHL Starlight
Mark Sinclair (AUS) Lello 34 Coconut