• Kövess minket!

Nemzetközi

Ismét orosz győzelem a Melges 32 VB – n

Ismét orosz győzelem a Melges 32 VB – n

Ismét orosz győzelem a Melges 32 VB – n

Az idei Melges 32 – es Világbajnokságot a Yacht Club Cagliari rendezte Szardínia szigetén. A Melges 32 – es előtt egy héttel még a kisebb Meleges - eknek (Melges 20) rendezett a Klub Világbajnokságot. A 32 – es VB – re nyolc nemzetből (GER, ITA, JPN, MON, NOR, POL, RUS, SUI) tizennyolc egység nevezett összesen. A rendezők tíz futam lebonyolítását tervezték október 17 és 20 között. A mezőny ismét nem volt gyenge. Összesen három egység volt aki Corinthian vagyis amatőr kategóriában indult, a többi hajón mindenhol ült profi vitorlázó vagy taktikus. Ott volt a mezőnyben a korábbi Európabajnok, Melges 32 World League – et vezető Giogi, a legendás Vincenzo Onorato által kormányzott  Mascalzone Latino, ahol Paul Goodison volt a taktikus. Az előző évi Európabajnok Torpyone (taktikus: Lorenzo Bressani), illetve a 2017 - es Világbajnok Tavatuy sem hiányzott a mezőnyből. Emellett azért volt egy két egység amire érdemes volt odafigyelni, mert olyan taktikusok ültek bent akik bármikor képesek kimagasló eredményre, a teljesség igénye nélkül.. G.Spot - taktikus: Michele Ivaldi,Wilma - taktikus: Nico Celon, Caipirinha - taktikus: Gabriele Benussi, Pippa - taktikus: Matteo Ivaldi.

A szerdai napon a viharos időjárás miatt nem rendeztek futamot a mezőnynek, ellenben csütörtökön kettőt sikerült. A regnáló Világbajnok Pavel Kuznetsov Tavatuy – jának jött ki a legjobban a lépés ezen a napon, igaz az első futamban egy negyedik helyet vitorláztak, de a második nyerték, így nap végén egy pont előnnyel vezettek. Az első futamot egyébként a német La Pericolosa nyerte, de a második futamban egy 11. helyet vitorláztak, így nap végén csak ötödikek voltak összetettben. A második és harmadik helyen holtverseny alakult ki a Giogi és a Caipirinha között, előbbi, 2,4 utóbbi 3,3 futameredményeket vitorlázott.  

Pénteken egy futamot sikerült rendezni, amivel izgalmas lett a VB – végjátéka. A harmadik futamot ugyanis a Giogi nyerte és ezzel pontazonossággal ugyan de átvette a vezetést a Világbajnoktól a zárónap előtt. Második lett a Tavatuy, harmadik a Mascalzone Latino, negyedik a Caipirinha ebben a futamban. Összetettben csak az első helyen volt változás a dobogón, mert a harmadik Caipirinha már nyolc pont előnye volt az utolsó napra.

Az utolsó napon is csak egy futamot sikerült rendezni. A Tavatuy Világbajnokhoz méltóan szép vitorlázással nyerte a futamot és ezzel sorban második VB címét is. A Giogi egy tizedik helyet vitorlázott, de ezzel együtt is másodikként zárta a versenyt. A Caipirinha – nak sem az utolsó volt a legjobb futama, de ő is végül a dobogón maradt. A Corinthian ketegóriában Kilian Holzapfel Honamit – ja lett a Világbajnok, második lett a Dumbovit, és harmadik a Skadi.

Tíz éve rendeznek Világbajnokságot a Melges 32 osztálynak és eddig mindössze egy csapat volt (Jason Carroll ARGO 2013, 2014) az, aki kétszer is el tudta hódítani ezt a címet… most már kettő van

A Melges 32 Vilgábajnokság hivatalos partnerei: Moby, Tirrenia, Helly Hansen, Garmin Marine, North Sails, Toremar, Norda, Lavazza, Rigoni di Asiago és a  Melges Europe

 

Erdmények Top 5:

1.)Pavel Kuznetsov/Evgeny Neugodnikov, TAVATUY; 4-1-2-1 = 8
2.)Matteo Balestrero/Branko Brcin, GIOGI; 2-4-1-10 = 17
3.)Martin Rientjes/Gabrielle Benussi, CAIPIRINHA; 3-3-4-8 = 18
4.)Edoardo Lupi/Massimo Pessina/Lorenzo Bressani, TORPYONE; 5-6-9-2 = 22
5.)Christian Schwoerer/Nik Asher, LA PERICOLOSA; 1-11-6-6 = 24

 

MELGES 32 osztály korábbi Világbajnokai:
2017 - Cala Galera (RUS) 
- Pavel Kuznetsov, TAVATUY
2016 - Newport (USA) - Ryan DeVos, VOLPE
2015 - Trapani (ITA) - Alessandro Rombelli, STIG
2014 - Miami (USA) - Jason Carroll, ARGO
2013 - Porto Rotondo (USA) - Jason Carroll, ARGO
2012 - Newport (USA) - John Kilroy, Jr., SAMBA PA TI
2011 - Palma de Mallorca (USA) - William Douglass, GOOMBAY SMASH
2010 - San Francisco (ITA) - Luca Lalli, B-LIN
2009 - Porto Cervo (USA) - Pieter Taselaar, BLIKSEM