• Kövess minket!

Nemzetközi

Hazai pályán a Team Brunel nyerte a Volvo Ocean Race utolsó kikötői futamát

Hazai pályán a Team Brunel nyerte a Volvo Ocean Race utolsó kikötői futamát

Hazai pályán a Team Brunel nyerte a Volvo Ocean Race utolsó kikötői futamát

A Volvo Ocean Race kikötői futamait összesítésben már Göteborg – ban megnyerte a Mapfre, már csak az volt a kérdés a többi helyen lesz e változás az eredmény tekintetében. A Hágai futamon nem teljesen hagyományos kreutz – os rajt volt, hanem hátszeles. Ezt a legjobban az egyik hazai csapat a Team Brunel kapta el a legjobban. Az AkzoNobel és a Mapfre volt, aki nem a vonal hajó felöli végét választotta, hanem a jel felölit, de ez nem is tűnt a legjobbnak. Az első jelnél még a Scallywag be tudta tenni a Brunel elé, harmadiknak érkezett az AkzoNobel, majd a Vestas a TTOP a Dongfeng és a Mapfre. A cirkálószakasz kicsit átrendezte a mezőnyt. A Brunel az élre tudott állni, másodiknak vette a jelet a Dongfeng, majd az AkzoNobel, és őket szorosan követte a Vestas és a Scallywag. A Scallywag – nek nem igazán sikerült a jel vétele, így egy kicsit cipelte magával, amíg le nem tudtak szabadulni róla. Ezalatt a TTOP és a Mapfre is meglépett. A negyedik kapunál a sorrend csak egy helyen változott, nevezetesen, hogy a TTOP megelőzte a Vestas – t és ugye a Scallywag a sor végére került a nem tervezett sikertelen pályajel vétele miatt. Az utolsó szakaszra kicsit fordult a szél ami az eredményt már csak abban befolyásolta, hogy a Mapfre még meg tudta fogni a Vestas – t. A futamot a Brunel nyerte, de ez a kikötői futamok összesítésben is csak a harmadik helyre volt elég csakúgy, mint a verseny egészében. Második lett Hágában a Dongfeng és a kikötői futamok összesítésében is. Harmadiknak az AkzoNobel futott be, negyedik lett a TTOP ötödik a Mapfre hatodik a Vestas és a Scallywag zárta a sort. A kikötői futamok eredményében egyetlen változás történt méghozzá a TTOP megelőzte a Scallywag – et.

A 2017 – 2018 – as Volvo Ocean Race befejeződött, ami a Dongfeng győzelmét hozta. Több szempontból is a legek versenye volt, hiszen az eddigi versenyek során ez volt a leghosszabb táv, soha nem voltak még ilyen szoros befutók, és az sem fordult elő, hogy az utolsó szakasz előtt három hajó is megnyerheti a versenyt. Talán ebben a legérdekesebb az volt, hogy a Dongfeng a tízenegy szakaszból, mindössze egyet tudott nyerni, pont az utolsót, amivel a trofea is az övék lett. Ha már a trofeákról beszélünk a verseny előtt két olyan versenyző volt aki elsőként megszerezhette volna a Triple Crown – t vagyis, az Olimpiai arany és az America’s Cup győzelem mellé a Volvo Ocean Race trófeát is. Ez a kérdés még az utolsó futam előtt is nyitott volt, de mind Peter Burling – nek (Brunel), mind Blair Tuke – nak (Mapfre) még várnia kell, de lehet, legközelebb egy hajóban kellene megpróbálni az eddig mindig eredményre vezetett. A sor még nem ér véget, mert a VOR – nak még eddig nem volt női győztese, de most már van nem is egy, hanem kettő is Marie Riou és Carolijn Brouwer személyében.

 

A Volvo Ocean Race margójára:

Nem ez volt az első alakalom (nem is az utolsó) hogy kis bolygonkon sikerült valahol megtekintenem a Volvo Ocean Race egy – egy kikötői futamát. Az eddigi szervezésekkel sem volt semmilyen problémám, mert igaz a tv – s közvetítések korában sokkal több mindent láthatunk a képernyők előtt, de a versenyfalu hangulata valahogy kicsit mindig más, amit érdemes megtapasztalni.

Hága az előző Volvo Ocean Race – en debütált helyszínként, de csak rövid megállóként, viszont a város nem titkolt célja volt, hogy ide szeretné hozni a befutót. Ez elég jól sikerült, mert a megszokott Ocean Race falu rendezvényei mellett, a RedBull Foiling Generation versenyei is egy időben zajlottak a falu programjaival, illetve az Optimist hajóosztálynak is itt rendezték az Európabajnokságát. A rendezvény programjait a helyi klasszikus hajók kavalkádja is színesítette, illetve a régi VOR hajókkal vívott Legend Race hajói is külön mólórészt kaptak, ahol meg lehetett csodálni a régi VOR hajókat. A faluban még helyet kapott egy Optimist – es medence, ahol példának okáért Peter Burling és Blair Tuke nyomott párosversenyt Optimist – el…..