• Kövess minket!

Nemzetközi

Favini 13 év után újra világbajnok

Favini 13 év után újra világbajnok

Egy nappal a 2014. évi Melges 24 Világbajnokság vége előtt eldőlt, hogy 13 év után ismét Flavio Favini a világ legjobbja osztályában, amatőrök között pedig Cameron Miles győzött.

2001-es vb-címe óta Favini valamennyi nemzetközi versenyen a legjobbak között volt, tavaly mindössze két ponttal maradt le a végső győztes Brian Porterék mögött, de újra felérnie a csúcsra eddig nem sikerült. A mai két futamon ugyan „csak” egy második és harmadik helyet sikerült elérnie, de ez éppen elegendő volt ahhoz, hogy egy futammal a vége előtt behozhatatlan előnyre tegyen szert az összetett versenyben. Favini érthetően nagyon boldogan nyilatkozott a nap végén.
„Nagyon jó csapatom van, remek vitorlázókkal, akik nagyban megkönnyítik a dolgomat. Nagyon jó hetet zártunk, főleg, hogy egy olyan csapatot győzhettünk le, mint a Star. Harry remek vitorlázó, nagyon jó kapcsolatunk van és büszke vagyok, hogy ellene versenyezhettem. Szeretem Ausztráliát, jó ilyenkor idejönni. Olaszországban ilyenkor rossz idő van, viharokkal, esővel, hóval, egyszóval igazi telünk van. Itt pedig most rövidnadrágban és pólóban vagyunk, ez egy lényeges különbség“ - foglalta össze kedvező tapasztalatait az immáron kétszeres világbajnok olasz. 

Nem ennyire egyértelmű már mögötte a helyzet, Harry Melges (Star) és Bora Gulari ( West Marine Rigging/New England Ropes) mai produkciójukkal egy pontra kerültek egymástól. Dicséret kettejük közül inkább Gulari csapatát illeti, akik egy első és egy második hellyel zárkóztak fel a ma csetlő-botló Melgesék mögé. Búcsút mondhat viszont dobogós álmainak a kanadai Larson, aki a tizedik futamban elért 17. helyével írta ki magát a VB esélyeseinek köréből, hiába zárta utána győzelemmel a napot. 
 

A tegnap remekelő Warwick Rooklyn (Bandit) ma ismét pechesebb napra ébredt, nem elég, hogy a 10. futamban csak a 16 helyen értek célba, a következőben egy óvást követően ki is zárták csapatát, így búcsút inthetett a Top 10-es helyezésének. Továbbra is tartja a lépést az élmezőnnyel viszont Nathan Wilmot, aki a hatodik helyről várja az utolsó versenynapot, és még mindig tartja magát a kilencedik helyen álló Cameron Miles (Roger That), aki Favinihez hasonlóan már ma bebiztosította világbajnoki címét, igaz ő az amatőrök között. 

A világbajnokság utolsó, tizenkettedik futamára helyi idő szerint vasárnap 14 órakor kerül sor, várhatóan 35-40 fokos hőségben. 

A világbajnokság állás 11 futam után