• Kövess minket!

Nemzetközi

Európa-bajnoksággal indul a balatoni versenyszezon

Európa-bajnoksággal indul a balatoni versenyszezon

Európa-bajnoksággal indul a balatoni versenyszezon

Összesen 31 országból 214 sportoló nevezett a Laser Radial Ifjúsági Európa-bajnokságra, amely az első nemzetközi verseny 2018-ban a Balatonon.

A vitorlázás olimpiai számainak legrangosabb utánpótlásversenyét hozza el a Balatonra április elején a Spartacus Vitorlás Egylet. A Magyar Vitorlás Szövetség által is támogatott versenyen hatalmas mezőny gyűlt össze: a nevezési lista alapján a Laser Radial Ifjúsági Európa-bajnokságra összesen 31 országból 214 hajó érkezett. Európai országok mellett dél-afrikai, kanadai és bermudai versenyzők is indulnak a futamokon. A legnagyobb csapat Olaszországból érkezik, összesen 53 hajóval a mezőny negyedét teszik ki, Lengyelországból 25 versenyző, míg Horvátországból és Magyarországról is 14 fiatal laseres fut ki minden nap a balatonföldvári vizekre.

Lépések a hideg ellen

Pár hete még a Balaton befagyása okozott fejtörést a Spartacus V.E. rendezőinek, de mostanra már sikeresen előkészítették a vitorlástelepet a népes Laser-mezőny fogadására és az előrejelzések is tavaszias időt jósolnak. A Balaton lassan melegszik, néhány napja mindössze 5-6 fokos volt, de a napokban megérkezett enyhüléssel könnyebben elviselhető lesz a hőmérséklete. Ennek ellenére a víz hideg lesz, amire készülnie kell a fiatal versenyzőknek és kísérőiknek. A melegedést, szárítkozást is szolgálja az erre az alkalomra felállított 300 négyzetméteres fűtött sátor is, ami a közösségi programoknak, fogadásoknak is helyet ad majd.

Napi két futammal számolnak

A verseny a hétvégén indul. Az április 8-án, vasárnap 15 órakor induló próbafutamot felmérések és regisztráció előzi meg szombaton. Várhatóan vasárnap délután 17 órakor lesz a Fővárosi Nagycirkusz akrobatáinak látványos bemutatója, amely a megnyitó ceremónia része. Ezt követően indul az éles verseny.

Naponta két futam lebonyolítását írták ki az Európai Laser Osztályszövetség (EurILCA) április 9-14. között, ezek részletes programját, a futamkezdést az előző napi kiírás és időjárás előrejelzések alapján pontosítják a szervezők. A futamok a Laser-versenyeken általában 45 perc körül mozognak, ami a három csoportra osztott mezőnynek napi 6-7 órás vitorlázást is jelenthet a hűvös vízben. Az 54 lányból álló mezőny egy csoportban rajtol elsőként, majd a két csoportra osztott fiúk következnek, akik összesen 160-an állnak rajthoz.

Támogatók:

A verseny egyik támogatója a Rooster Sailing technikai öltözet, a cég jóvoltából minden nevező egy profi technikai mellényt kap és a helyszínen működtetett boltjukban is további ruházatokkal és hajózási felszerelésekkel (chandlery) készülnek. A verseny összes helyezettje nagy értékű Rooster Sailing ajándékokat kap.

Magyar Vitorlás Szövetség

A Magyar Vitorlás Szövetség számára kiemelt cél az utánpótlásbázisának növelése, amelyre sok erőforrást összpontosít: a Vitorlás Suli Program és a Go Boating, sportágat népszerűsítő esemény is ezt a célt szolgálja. Az ifjúsági vitorlázás kiemelt figyelmet kap a Laser Radial Ifjúsági Európa-bajnokságnak köszönhetően is. A Magyar Vitorlás Szövetség a balatonföldvári Ifjúsági Európa-bajnokságot anyagiakkal és eszközökkel támogatja. A versenynek helyet adó Spartacus-telepen 2017-ben, szövetségi támogatással, jelentős fejlesztés valósult meg, a klub kiszolgáló helységei és klubház teljesen megújult. Ez az infrastruktúra várja most az ifjúsági Laser-versenyzőket is.

A Laser hajóosztályról:

A Laser a vitorlázás tömegsportja. Több mint 200 ezer hajótulajdonossal, évente 4000 új hajóval és az olimpiákra 115 országból kandidáló versenyzővel a legtöbb nemzetet felvonultató vitorlás hajóosztály. A 4,23 m hosszú és 58 kg-os hajócska tervezésekor Bruce Kirby egy modern formájú, gyors, de könnyen kezelhető, egyszerűen szerelhető és elérhető árú hajót hozott létre. A Laser one design hajó, minden test egyforma, de három változata ismeretes: a Standard ami 7,06 négyzetméteres vitorlával szerelt és két kisebb vitorlájú, mint a hölgyek olimpiai osztálya a Radial, ami 5,76 négyzetméteres, valamint az utánpótlásnak fejlesztett Laser 4.7, ami a legkisebb vitorlájú. A Laser népszerűségét jellemzi, hogy 115 országban rendeznek rendszeresen versenyeket és kupasorozatokat ennek az osztálynak, akár 14 - 80 éves korosztályoknak is. Miközben a Laser nagyon jó kikapcsolódásra és örömvitorlázásra az egész családnak, az olimpiai számában az egyik legnagyobb fizikai felkészülésre van szükség az élmezőnyben vitorlázáshoz. A válogató versenyeken nem ritka a több száz résztvevős mezőny, ami mentálisan is a legnagyobb teherbíróképességre neveli a sportolókat.

A Spartacus Vitorlás Egyletről:

Az 1990-ben alapított Spartacus Vitorlás Egylet elődei 1949 óta üzemeltek Balatonföldváron. A klub számára mindig fontos volt a vitorlás versenysport melletti elkötelezett munka. A klubhoz kapcsolódik az eddigi legjobb olimpiai eredmény elérése, a Detre fivérek bronz érme Moszkvában, illetve a tizenkétszeres Repülő Hollandi világbajnok Majthényi Szabolcs is, aki egyben a mostani verseny operatív igazgatója is.

Számos nemzetközi versenyt rendezett már nagy sikerrel a klub, a legrangosabbat tavaly ősszel, az olimpiai Finn Dinghy szakág világbajnokságát, az Opel Finn Gold Cup 2017-et.