• Kövess minket!

Nemzetközi

Eric Doyle nyerte a 92. Bacardi Cup - ot

Eric Doyle nyerte a 92. Bacardi Cup - ot

Eric Doyle nyerte a 92. Bacardi Cup - ot

A héten ismét a Világ legjobb vitorlázói gyültek össze a 92. alkalommal megrendezésre kerülő 2019 – es Bacardi Invitational Regatta – n. A versenyt először 1927 – ben rendezték meg, ekkor a háromnapos Regattán még csak összesen 10 hajó indult. Az esemény a 92 év alatt kicsit kinőtte magát és 2019 – ben, 23 ország (ARG, AUS,BRA,CAN,CAY,CHI,CRO,DEN,FRA,GER,GBR,IRE,ITA,MEX,MON,NED,NOR,POL,POR,ESP,SWE,SUI,UKR) több mint 500 vitorlázója, versengett J70, Melges24, Viper640, Flying Tiger és természetesen a Star hajóosztályokban.

Nem sok olyan verseny van, ami közel 100 éves hagyományokkal rendelkezik, talán az America’s Cup, ami a maga 168 éves történetével túlszárnyalja a Bacardi Cup – ot. Idén is mint az elmúlt 56 évben az eseménynek a csodálatos meleg vízű Biscayne Bay ad otthont. A rendezők ebben az évebn is úgy gondolták hogy a
Bacardi Cup - ra több “régi” és modern One Design osztályt is elcsábítanak. Igy került a képbe a J70 - es hajóosztály ami jelenleg a világon leggyorsabban fejlődő OD osztály illetve a régi “klasszikus” OD a Melges 24 is.

Március negyedikén hétfőn még csak a Star osztály vitorlázott, a J70, Meleges24, Viper 640 és a Flying Tiger 7.5 csak csütörtökön kezdték meg a küzdelmeiket. A Star osztályban a hagyományoknak megfelelően csak napi futamot rendeznek, a többi osztálynak pedig három nap alatt nyolcat.

A Star osztályban 64 hajós mezőny gyűlt össze, és most sem hiányzott az élmezőny, ahonnan néhány nevet talán érdemes megemlíteni: Paul Cayard (USA), aki már 40 éve vitorlázik az osztályban, de emellett több America’s Cup és VOR kampánya is volt már. Xavier Rohart (FRA), Athen olimpiai bronzérmese, Lars Grael (BRA), kétszeres Tornado olimpiai bronzérmes, Mateusz Kusznierewicz (POL) olimpiai arany és bronzérmes Finnes.

A J70 – es osztályban sem volt gyenge a mezőny innen is érdemes néhány nevet megemlíteni. Brian Keane aki az osztály születésétől veresnyez ebben a hajóban. Vincenzo Onorato aki jelenleg Meleges 32 és Farr40 es osztályban is Világbajnok és a J70 – es ben is az élmezőnyben vitorlázik. Will Welles aki a J70 – mellett a J24 – es ben is a világranglista elején tartózkodik, illetve Joel Ronning aki 2016 – ban a J70 VB – t nyerte San Francisco - ban

A versenynek ismét a Coral Reef Yacht Club és a Biscayne Bay Yacht Club ad otthont és a jó hangulatról természetesen a Bacardi gondoskodik több esti társasági eseményen is.

Az első napon a Star mezőnyben a tavalyi győztes olasz Diego Negri – Sergio Lambertenghi páros nyerte a futamot. A rajtot tizenkét órára írták ki, de a kiélezett küzdelem miatt két általános visszahívás után tudott csak elrajtolni a mezőny. A harmadik feketezászlós rajtál csak három hajó volt kint köztük a lengyel olimpiai aranyérmes Mateusz Kusznierewicz - el, aki ezen a versenyen a Világbajnok német Frithjof Kleen – el vitorlázott. A mezőny 6 – 7 csomós szélben rajtol. Az első pályajelhez, már Negri – ék értek fel elsőnek, őket a korábbi norvég Világbajnok Eivind Melleby követte. A hátszélben és a második kreutz - ban is meg tudták tartani előnyüket Nergi – ék, de a második helyre feljött az Augie Diaz - Bruno Prada páros. A befutónál sem változott a sorrend, a harmadik helyen pedig az Eric Doyle - Payson Infelise páros érkezett.

A második napon szintén délre volt kiírva a rajt, de a gyenge szél miatt sajnos nem rendeztek futamot a Star mezőnynek.

Szerdán már kegyesebb volt az időjárás és csodálatos körülmények között (15 – 18 kts szél, napsütés) megint egy futamot sikerült vitorláznia a Star mezőnynek. Az első kreutz után a norvég Világbajnok Eivind Melleby vette elsőnek a pályajelet. Őt Eric Doyle és Paul Cayard követte. Cayardék remek hátszelet vitorláztak és elsőnek vették a hátszeles kaput. A hátszél végén Melleby volt a második és az olimpiai bajnok Mateusz Kusznierewicz a harmadik. A második kreutzban Kusznierewicz - Kleen páros választott jobban oldalt így ők vették elsőnek a jelet, és innen már nem hibáztak a befutóig, így a második futamot ők nyerték. Összetettben még nem állnak túl jó helyen mert az első futamban korai rajtosok voltak és 65 pontot azért nem lehet egy futam alatt ledolgozni. A második kreutz végén Eric Doyle volt a második és Paul Cayard a harmadik. A befutóig Cayard feljött a második helyre, Melleby pedig a harmadikra, így Eric Doyle – ék csak negyedik helyen futottak be ebben a futamban, viszont összetettben átvették a vezetést, három ponttal Negri – ék előtt akik a futamgyőzelmük után ebben a futamban kilencedikek lettek. Két futam után a harmadik helyen Melleby – ék álltak. Csütörtökön már a többi OD osztály is vízre száll majd, így több izgalomra számíthatunk majd.

Csütörtökön a Star – ok is két futamot vitorláztak. Eric Doyle – ék egy második és egy harmadik hellyel az élen tudtak maradni. Diego Negri – ék egy negyedik és egy hetedik helyet vitorláztak, de összetettben ők is a második helyen maradtak. Eivind Melleby sem ment túl jól ezen a napon legalább is a harmadik futamban, ahol begyűjtött egy 15 helyet majd a negyedikben egy másodikat vitorlázott, amivel négy futam után ő volt a harmadik. A harmadik futamot egyébként a francia Xavier Rochart, a negyediket pedig Paul Cayard nyerte.

Ezen a napon már a többi osztály is vízre szállt összesen 165 hajó vitorlázott a Biscayne Bay – ben. A J70 – es osztály három futamot vitorlázott és a mezőny erejét mutatja, hogy mind a három futamot más nyerte. Három futam után Carlo Alberini vezetett 2,6,1 helyezésekkel három ponttal Ryan McKillen előtt. A harmadik helyen két ponttal lemaradva a Monaco – i Giangiacomo Serena állt.

A Melges 24 – es mezőnyben a Full Throttle nyerte mind a három futamot, ahol az olimpikon Jonathan McKee volt a taktikus. Második volt három futam után az olasz Bombarda hat ponttal lemaradva, harmadik pedig az amerikai MiKey.

A pénteki nap Paul Cayard – é volt. Előző nap is már futamgyőzelemmel fejezte be a napot és ezen a napon is ő nyerte az egyetlen futamot, ráadásul öt futam után a kiejtővel már feljött a második helyre az összetett listán. A versenyben öt futam után Eric Doyle vezetett két ponttal Cayard előtt aki második lett a pénteki futamban. A harmadik helyen összetettben Mateusz Kusznierewicz állt a nap végén aki egyébként negyedik lett a futamban. Rajtuk is sokat segített a kiejtő mert, az első futamban begyűjtött 65 pont elsőre kicsit soknak bizonyult de sikerült ledolgozniuk.

Az utolső hatodik futamot ismét Mateusz Kusznierewicz nyerte és ezzel összetettben a második helyen végzett az idei Bacardi Cup – on. Másodiknak futott be Eivin Melleby aki ezzel a dobogó legalsó fikán végzett. A versenyt Eric Doyle nyerte aki, az utolsó futamot nem tudta befejezni. Hasonlóan Paul Cayardhoz aki ezzel a teljesítményével lecsúszott a dobogóról és “csak” a hetedik helyen végzett összetettben.

 

A verseny honlapja:

http://bacardiinvitational.com


Eredmények:

https://yachtscoring.com/event_results_cumulative.cfm?eID=5889


A Bacardi – ról:

A Bacardi Limited a legnagyobb magán kézben lévő rövidital gyártó és forgalmazó vállat a világon. A cég 200 márkát forgalmaz köztük a BACARDI® rumot, a GREY GOOSE® vodkát, a PATRÓN® és a CAZADORES® tequilát, a DEWAR’S® és a WILLIAM LAWSON’S® whiskyket, a BOMBAY SAPPHIRE® gint, a MARTINI® - t. A céget 157 évvel ezelőtt alapították Santiago de Cuba 1862 február negyedikén. A Bacardi – nak jelenleg több mint 7000 alkalmazottja van, és 11 országban összesen 20 gyárat üzemeltet, valamint több mint 170 országban értékesít.