• Kövess minket!

Compass Extra

Hawaii vagy San Diego adhat otthont a 35. Amerika Kupának

Hawaii vagy San Diego adhat otthont a 35. Amerika Kupának

Bár sokan szeretnék a 35. Amerika Kupa helyszínéül is San Franciscót látni, elképzelhető hogy 2017-ben már nem a Golden Gate híd és az Alcatraz nyújtja a díszletet az izgalmakhoz.

Russell Coutts az Oracle Team USA csapat elnöke elmondta, hogy miután a San Franciscói szervezők a korábbiaknál sokkal kedvezőtlenebb feltételeket kínáltak, el kell gondolkozniuk azon, hogy új helyszínt keresnek 2017-re. A jelenleg szponzorszerző körúton, Európában tartózkodó Coutts hozzátette, hogy szíve szerint nem szívesen vinné el a versenyt San Franciscóból, de más szempontokat is figyelembe kell vennie. 

Hawaii esélyeit növeli ugyanakkor, hogy Neil Abercrombie kormányzó nagyon jó kapcsolatot ápol az Oracle Team USA tulajdonosával, a milliárdos Larry Ellisonnal. A jó kapcsolat persze nem teljesen alaptalan, Ellison nemrégiben vásárolta meg Hawaii hatodik legnagyobb szigetének, az Ananász-szigetként is ismert Lunai tulajdonjogának 98%-át, ahol jelentős fejlesztéseket tervez. Coutts ugyan személyesen még nem lépett kapcsolatba a kormányzóval, de nem tartja kizártnak, hogy a háttérben Ellison már megkezdte az egyeztetést. 

A másik esélyes, San Diego, amely a múltban már háromszor is vendégül látta az Amerika Kupa mezőnyét (1988, 1992, 1995), ráadásul 2011-ben sikerrel adott otthont America's Cup Világverseny sorozatnak is. 

A helyszín mellett  Coutts szeretné a hajókra vonatkozó előírásokat is mielőbb véglegesíteni. Tervei szerint 2017-ben a hajók hosszát az eddigi 72 helyett 60 lábban maximalizálnák, amire a jelenleg 11 helyett 8 fős személyzet is elegendő lehet, ezáltal is csökkentve a csapatok költségvetését.