• Kövess minket!

Nemzetközi

Cascais Dragon Winter Series Act 4th

Cascais Dragon Winter Series Act 4th

Cascais Dragon Winter Series Act 4th

Idén a tizedik esztendeje, hogy a Club Naval de Cascais téli sorozatot rendez különböző One Design osztályok számára. A Dragon a kezdetek óta kedvelt a sorozatban, sőt a sorozatban töbször is versenyeztek magyar hajók. Idén is van magyar induló a sorozatban Kis – Szölgyémi Ferencék révén, igaz valószínű hajócsere miatt de még Britt zászló alatt hajóztak a versenyen.

A téli sorozat negyedik állomását rendezték hétvégén Cascaisban. A versenyre hat nemzet tíz hajója nevezett, és mindösszesen öt futamot sikerült rendezni. A fordulót a tavalyi Világbajnok török Provezza csapata nyerte, igaz az öt futamból csak egyet tudtak megnyerni, emellett egy második két harmadik és egy negyedik helyet vitorláztak. Második helyen a brit Fever csapata végzett, harmadik pedig a portugál Lotte lett. Kis – Szölgyémi Feri – ék végül a hetedik helyen végeztek 9,2,9,5,5 helyezésekkel.

 

A forduló eredményei:    http://www.cncascais.com/index.php?option=com_rib&view=item&id=1069&catid=3&Itemid=157&lang=pt

A verseny honlapja:

http://www.cncascais.com

 

Egy kis történeti áttekintés a rendező klubról:

A Clube Naval de Cascais (CNC) több évfordulót is ünnepel idén. Ha csak a téli sorozatait nézzük, ez a tizedik szezonját kezdte idén, de a Club alapításának 80 éves évfordulóját is idén ünnepli. A klub – ot 1938 – ban alapították azzal a céllal, hogy megfelelő bázist teremtsenek a vitorlás tradíciók megőrzésének, illetve lehetőséget biztosítsanak a versenyvitorlázáshoz. A klub nagyjából 20 km – re fekszik a Portugál fővárostól Lisszabon – tól a Cascais – i öbölben az Atlanti Óceán partján. Ez a helyszín az elmúlt időben az egyik legjobb versenyhelyszínné nőtte ki magát

A klub 1950 óta üzemeltet vitorlásiskolát, 2006 óta elkötelezett híve a fogyatékkal élők vitorlázásának, aminek segítésében az egyik legaktívabb Portugáliában. Emellett még erős a klub utánpótlás bázisa is Optimist, 420 és Laser osztályokban. Jelenleg a klub legaktívabb hajóosztályai a Dragon, az SB20 – as, a Laser, a Hobbie Cat, a Snipe az Optimist és számos IRC és ORC yachtok. A klub színeiben számos nemzetközi versenyt nyertek már beleértve a fogyatékkal élő vitorlázók versenyeit is. A Portugál válogatott nagy része is ebben a klubban vitorlázik, példának okáért a 2012 – es Londoni játékokra öt osztályban kilenc versenyzőt adott a klub.

A CNC igen aktív a versenyrendezés terén, egy évben általában 115 nap körül van a versenynapok száma. Ez a 115 nap magában foglalja a kis és nagyhajós versenyeket, és a Club Regattáktól kezdve a Világbajnokságokat is.

A klub már számos nagy nemzetközi versenynek volt helyszíne, és hogy csak pár példát említsünk 2007 - ben itt rendezték az összevont VB – t az olimpiai hajóosztályoknak, vagy a Dragon Gold Cup – ot. 2008 – ban a fogyatékkal élők vitorlás Világbajnokságát, 2009 – ben az SB3 Világbajnokságot. 2011 – ben az America’s Cup World Series is megfordult itt, illetve 2010 és 11 – ben MedCup néven, majd 2015 és 16 – ban már 52 Superseries néven a TP52 – es flotta. Idén itt rendezik a TP52 – esek Világbajnokságát is. Az RC44 – es flotta számára sem ismeretlen a helysín sőt a TP52 – esek mellett az ő Világbajnokságukat is a CNC rendezi idén.