• Kövess minket!

Nemzetközi

A Wild Oats XI. nyerte a 2018 – as Rolex Sydney Hobart - ot

A Wild Oats XI. nyerte a 2018 – as Rolex Sydney Hobart - ot

A Wild Oats XI. nyerte a 2018 – as Rolex Sydney Hobart - ot

Talán az idei Rolex Sydney Hobart előtt a nagy kérdés az volt, hogy a tavalyi óvással végződött Comanche győzelem után (amit a sajtó előszeretettel feszegetett még az idei verseny előtt is) idén sikerül e a Wild Oats XI. – nek elhódítania az abszolút győzelmet.

Emellett azért érdemes volt átnézni egy kicsit a mezőny elején lévő hajókat is, mert a versenyen összesen öt 100 lábas Maxi indult. A Wild Oats XI. és a Comanche mellett a Scallywag is rajthoz állt, természetesen David Witt kormányzásával, de ők orrsudártörés miatt elég korán kiállni kényszerültek. A másik két Maxi az Infotrack és a Black Jack voltak, akiket talán azért nem volt érdemes teljesen leírni a végső győztesek listájáról, mert mondjuk az Infotrack – n Andrew Cape volt a navigátor, és emellett Stu Bannatyne és Bouwe Bekking is a csapatot erősítette. A Black Jack – en talán szerényebb volt a névsor, de a navigátoruk Tom Addis is látott már egy két földkerülő versenyt illetve Brad Butterworth – nek sem ez volt az első Sydney Hobart – ja.

A Maxik mellett a 85 hajós mezőnyben tíz darab TP52 – es indult köztük az első magyar egység a Rolex Sydney Hobart történetében az M3 Team Hungary. Sajnos 12 óra vitorlázás után árbocukat törték így nem tudták befejezni a versenyt. A versenyen indult tisztán női csapat is, méghozzá a Wild Oats X. – el. A hajót Stacey Jackson kormányozta, de mellette elég sok Volvo Ocean Race - en versenyző hölgy nevét is fel lehetett fedezni (a teljesség igénye nélkül: Libby Greenhalgh, Bianca Cook, Carolijn Brouwer, Dee Caffari, Sophie Ciszek).

Az első tizenkét óra után a Wild Oats XI. vezetett, második volt a Black Jack, harmadik az Infotrack, de nem sokkal később az Infotrack megelőzte a Black Jack - et. A tavalyi győztes Comanche „csak” a negyedik helyen vitorlázott ekkor még, de nem kellett neki sok idő ahhoz, hogy felzárkózzon, és két órával később már a második helyen vitorlázott, kevesebb, mint fél tmf – el a Wild Oats XI. mögött. Sőt ezután nem sokkal át is vette a vezetést. Harminc órával a rajt után továbbra is a Comanche vezetett, második helyen két mérföldre lemaradva tőle a Black Jack vitorlázott, majd 0,8 tmf – re a Wild Oats XI. Az utolsó 100 tmf – hez érve sem változott a sorrend, továbbra is a Comanche vezetett második volt 1 – 2 tmf – en belül a Black Jack és hat - hét tmf - re volt lemaradva a Wild Oats XI.  A Tasman Island – hez közeledve a Wild Oats XI. utolérte a Black Jack – et és 40 tmf – re a céltól már a Comanche előtt vitorlázott. A harmadik helyen a Black Jack érkezett a Tasman Island déli részéhez. A verseny itt még nem ért véget a szigetcsúcsot elhagyva a Wild Oats XI. tudta őrizni vezető pozícióját, de a Black Jack megelőzte a Comanche – t, és így vágtak neki az utolsó harmincöt tmf – nek. A Black Jack az utolsó 15 tmf – ig tudta tartani magát, de itt a Comanche ismét megelőzte, innen gyakorlatilag párosversenyt vívott a két hajó. Új pályarekord nem született ugyan, de nagy csatában izgalmas versenyen végül a Wild Oats XI. nyerte meg az idei Rolex Sydney – Hobart – ot. A második helyért folyó párosversenyt végül a Black Jack nyerte és ő futott be másodiknak. A tavalyi győztes és időrekorder Comanche csak a harmadik helyen végzett idén. Negyediknek érkezett az Infotrack.

Sajnos a Magyar egység árboctörése miatt nem tudta befejezni a versenyt de reméljük Ormándlaki Áron csapata az M3 Team Hungary jövőre ismét indul majd a versenyen.

A verseny honlapja:

www.rolexsydneyhobart.com