• Kövess minket!

Nemzetközi

A Team Brunel nyerte a Volvo Ocean Race hetedik szakaszát

A Team Brunel nyerte a Volvo Ocean Race hetedik szakaszát

A Team Brunel nyerte a Volvo Ocean Race hetedik szakaszát

A Volvo Ocean Race hetedik szakasza talán a verseny legérdekesebb szakasza volt, és nem csak azért mert ez a verseny leghosszabb szakasza (7600 tmf) vagy a dupla pontok miatt, hanem mert ez a legnehezebb szakasza is a versenynek, ahol a Horn fok megkerülése az egyik legnagyobb kihívás a vitorlázóknak.

Sajnos ez a szakasz egyben tragikusra is sikeredett, mert a Déli Óceánon John Fisher a Scallywag – ről vízbe esett és életét vesztette. Hasonló esetek már sajnos fordultak elő a VOR vagy Whitbread történetében 1973 – ban hárman (Paul Waterhouse, Dominique Guillet and Bernie Hosking) 2006 - ban pedig az ABN Ambro 2 – ről Hans Horrevoets vesztette életét hasonló modón.

A Déli Óceáni szakasz általában a technikát is erőteljesen megviseli. Most sem volt ez máshogy, mert az összetettben eddig vezető Maprfe egy napot volt kénytelen szerelni a Horn Foknál, illetve a Hong – Kong – i balesete óta visszatért Vestas elvesztette az árbócát és kénytelen volt kikötni a Falkland szigeteken.

A rajtot követően a mezőny, miután elhagyták Új – Zéland partjait folyamatosan délre vitorláztak majd miután az 50. déli szélességet elérték elindultak keletre. Az élen folyamatos helycserék voltak, hol az AkzoNobel, hol a Dongfeng, hol a Mapfre vezetett, majd a jéghatár mentén való takkolásoknál a Brunel át tudta venni a vezetést és ezután ő vette elsőnek a Horn fokot, majd Itajai – ig párosversenyt vívott a Dongfeng – el. A befutó előtti két nap hol a Brunel hol a Dongfeng vezetett, de egy – egy tmf volt csak kettejük között. A szakaszt végül a Brunel nyerte, és a gyenge szélben végül negyed órával futott be mögötte a Dongfeng, ami igen csekélynek mondható egy 7600 tmf – es tengeri szakasz után.

Az Akzonobel - nek még 160 tmf – e van hátra, a Turn the Tide on Plastic – nak 600 a Mapfre – nek nagyjából 750. Ha ez marad a befutási sorrend akkor ez azt jelenti, hogy a Dongfeng (46) egy ponttal átveszi az összetett vezetést a Mapfre – től (45) a Brunel pedig ezzel a szakaszgyőzelmével feljön a harmadik helyre.

A verseny honlpja:

www.volvooceanrace.com

Eredmények:

https://www.volvooceanrace.com/en/scoreboard.html