• Kövess minket!

Nemzetközi

A Platoon nyerte a TP52 Világbajnokságot

A Platoon nyerte a TP52 Világbajnokságot

A Platoon nyerte a TP52 Világbajnokságot

A TP52 – es osztály idei negyedik egyben utolsó előtti megmérettetése a Világbajnokság volt Mallorca – n Puerto Portals kikötőjében. A versenyre népes mezőny nevezett, hiszen 8 nemzet 11 hajó állt a rajtvonalhoz. Aki új egység volt az a francia Team Future Vision illetve a Pheonix ismét két hajóval képviseltette magát az eseményen. A nagy kérdés tehát az volt, hogy a Quantum Racing meg tudja e védeni Világbajnoki címét.

Az első nap két futamot sikerült rendezni. Az első futam 8 – 9 kts – es szélben rajtolt el. Az első jel után a Quantum Racing vezetett és ezt a helyét a befutóig meg is tudta őrizni. A második kreutz – ban a Provezza törte ki az árbocát, ami nekik egyben a nap végét is jelentette. A csapatnak a VB – t nem kellett teljesen feladni, mert Valencia – ban volt tartalék árboc így a harmadik napon már újra versenyezhettek. A futamban végül az Azzurra lett a második és a Pheonix 12 a harmadik. A második futamban a Sled rajt – cél győzelmet aratott, kis érdekesség talán hogy a többszörös kupagyőztes Új – Zélandi Murray Jones volt a stratéga a hajón. Második lett a Phoenix 11és ismét harmadik a Phoenix 12. A nap végén a Phoenix 12 vezetett 6 ponttal második volt a Quantum 8 ponttal és harmadik a Platoon 9 ponttal.

A második napon is két futamot sikerült rendezni. Ezen a napon már kicsit élénkebb szél fogadta a csapatokat 13 – 15 kts rajtolt a mezőny. A harmadik futamot ismét a Sled nyerte, második lett a Platoon és harmadik a Bronenosec. A negyedik futamot az Allegre nyerte, második lett a Sled és harmadik a Platoon. Négy futam után a Sled állt az élen 13 ponttal, egy ponttal lemaradva második volt a Platoon és 20 ponttal harmadik holtversenyben az Alegre és a Quantum Racing.

A harmadik napon nem rendeztek futamot, mert először nem fújt a szél majd olyan erős front érkezett, amiben a rendezőség nem vitte ki a mezőnyt.

A negyedik napon ennek megfelelően nem kettő, hanem három futamot rendeztek a mezőnynek. A nap a Platoon – é volt, mert a három futamból kettőt behúzott és mellette ment még egy ötödik helyet. A harmadik futamot a Bronenosec nyerte de ezzel is csak a harmadik helyen állt hét futam után 11 ponttal lamaradva a Platoon mögött. Második volt az Azzurra aki ezen a napon 2,4,2 helyeket vitorlázott.

A zárónapon ismét két futamot rendeztek és a nagy kérdés az volt, hogy a Platoon 2017 után ismét tud e Világbajnoki címet nyerni. A nyolcadik futamot a Provezza nyerte, második lett a Quantum és harmadik az Alegre. Ebben a futamban a Platoon egy buntetést is összeszedett, illetve a nem túl előkelő nyolcadik helyen végzett, de még ezzel is meg tudta tartani vezető helyét. Az utolsó futamban sem nagyon bírta a nyomást a Platoon, mert már a rajtnál begyűjtött ismét egy büntetést, majd a mezőny után eredt és végül a kilencedik helyen futott be, de mivel az Azzurra csak a nyolcadik lett, így második alkalommal kerülhetett VB arany a Platoon csapatához. Második lett a VB – n az Azzurra a bronzérem pedig a Bronenosec – é lett.

A sorozat idei zárófordulója Porto Cervo – ban lesz ahol már csak az a kérdés hogy az Azzurra 6 pont előnye elég lesz e a sorozatgyőzelemhez.