• Kövess minket!

Nemzetközi

A ma megrendezett három futammal már érvényes a balatonföldvári Laser Európabajnokság

A ma megrendezett három futammal már érvényes a balatonföldvári Laser Európabajnokság

Pénteken is három futam megrendezését tervezik a nyárias Balatonon

A Laser Ifjúsági Európa-bajnokság negyedik napján három futamot tudtak rendezni a Balatonföldvár előtti vízterületen, így már érvényes a kontinensviadal, amin 31 ország 207 versenyzője indul. A 15-19 éves junior versenyzők a felnőtteket idéző színvonalon csapnak össze az európabajnoki címért, a verseny erős mezőnyét és színvonalát jellemzi, hogy nagy változások várhatóak az első tíz helyen. A versenyt a lányoknál a holland Annabelle Westerhof vezeti, második a horvát Karmen Perkovic és harmadik az olasz Matilda Talluri. A fiúk mezőnye holnaptól arany és ezüst csoportra oszlik, itt olasz dominancia látható. A Garda tavon nevelkedett Guido Gallinaro vezet, második a szardíniai Andrea Crisi,. A harmadik helyet egy jelenleg zajló óvástárgyalás még befolyásolhatja, a hivatalos végeredmény kihírdetése előtt a spanyol Marcelo Cairo Assenza a várományosa.

14 magyar versenyző is indul az Eb-n, kiugró futameredményeket produkált a nagyon sűrű mezőnyben Szűcs Ábel (6) és Bednár András (10), de Virág Balázs is az első harmadba várható eddigi teljesítménye alapján.

Fluck Bence versenyvezető elmondta, hogy jó döntésnek tartja a mai korábbi futamindítást és ezt a programot a következő napokban is folytatják. A tíz órára kiírt rajtig a keleti szél stabilizálódott és az ereje is megfelelő volt a harmadik futam elindításához. A 6-8 csomós földvári szél a balatoni vitorlázóknak ismerős, ez egy nagyon trükkös szélirány, de a délelőtti órákban stabilan lehet számítani rá. A keleti iránya egészen a harmadik futamig kitartott, bár ereje és iránya változott 35-50 fokról fújt, de a legtöbbször a 40 fokos irányt mérték a rendezők. Ez a széllengés és erő a nemzetközi szabályok limitjei szerint is alkalmas a futamok lebonyolítására, így a rendezők az első sikeres futam után szigorításokkal és ráindítással gyorsították a futamokat. A fekete zászlós rajttal indított futamokon aki a rajt előtti egy percben kilóg a rajtvonalon, azt azonnali kizárással büntetik a szervezők. 

Fluck Bence a 15-18 évesekből álló mezőnyt korosztályukhoz képest nagyon fegyelmezett és jól vitorlázó versenyzőknek tartja, az ilyen méretű, kétszázas nemzetközi mezőnyben megszokott óvások ellenére a szabálysértéseket fegyelmezetten rendezik el egymás között, a pályán a szabályokat betartják. Ezt jellemzi, hogy az igen sűrű futamok alatt a 207 versenyző csatájából csak három vitás eset maradt, ezeknek az óvástárgyalása jelenleg zajlik. A harmadik futamra látható volt, hogy a keleti szél el fog fogyni, ezért a rendező rövidített a pályán hosszán, hogy megmentse a futamot. A külső körön futóknak így is kevesebb szél jutott és a befutóra összetorlódott a két fiú csoport. A kvalifikációs futamoknak ezzel vége van, holnaptól a kék és sárga csoport összetett eredménye, pontszáma alapján kialakult sorrendből az első 50% arany csoportban, a mezőny másik fele pedig ezüst csoportban folytatja a versengést. A szabályok szerint naponta maximum három futam rendezhető, a 12 futamra kiírt Európabajnokságon tehát nagyon ideális esetben, kiváló szelekben a hátralévő két napon összesen 11 futamot rendezhetnek. A negyedik futamtól viszont már hivatalos végeredményt lehet hirdetni, tehát a Laser Ifjúsági Európa-bajnokság már érvényes verseny az eddig sikeres öt futam után. A hátralévő két napban 10 órakor indítják el a napi futamokat és a rendezők reménykednek a kedvező időjárásban. Az előrejelzés szerint holnap dél-délnyugati szél várható, ami a délután folyamán akár 20 - 25 km/h-ra is erősödhet. A pár hete még jégpáncél borította Balatonon jelenleg nyárias időjárás van, a víz tíz foknál melegebb és folyamatosan melegszik. Bár hűvösebb a levegő, de a júliusi kánikulákra jellemző a széljárás is, annak hektikus kilengéseivel. A tavaszi időjárást itt általában erős széllel érkező hűvös frontok jellemzik, ennek most az ellenkezője tapasztalható.

Általános információk a versenyről:

A 31 országból érkezett 207 sportolót három csoportba osztják a rendezők, a napirendben először rajtol a hölgyek 53 fős csoportja, majd a két részre osztott, összesen 154 indulóból álló fiúké. Az első négy futam után arany- és ezüst csoportban folytatják a fiúk a versengést. A rendezők 50 perces futamokat szeretnének, ennek megfelelően alakítják a pálya méretét. A versenyzőknek olimpiai trapéz pályát kell teljesíteni, az alap kiírás szerinti napi két futamon - de ezt most háromra emelték a kimaradt összecsapások miatt. A hűvös balatoni időjárás és a 10 fokos vízhőmérséklet miatt, minden vízenlévőnek kötelező a mentőmellény viselése. A versenyt egyébként A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata biztosítja. A www.tavon.hu oldalon rövid regisztráció után vissza lehet nézni a mai futam trackeres GPS nyomkövetését a mai három futamról.