• Kövess minket!

Nemzetközi

A Luna Rossa nyerte a 52 Superseries Zadar Royal Cup - ot

A Luna Rossa nyerte a 52 Superseries Zadar Royal Cup - ot

A Luna Rossa nyerte a 52 Superseries Zadar Royal Cup - ot

Az 52 Superseries idei második versenyét Zadarban rendezték a hét második felében. Szerencsére vagy nem, de az idei sorozat öt versenyéből kettőt is a szomszédos horvátországban rendeztek így akit egy kicsit is érdekelt a sorozat annak lehetősége volt nem sok utazás után megtekinteni azt. Korábban már írtunk róla, hogy az America”s Cup – ban az egytestűekhez való visszatérés után újra felértékelődött a sorozat szerepe és több a Kupára készülő csapat is visszaült a sorozatba idén.

A Zadar - i versenyre tizenegy hajó nevezett. Kedden még csak próbafutam volt, de szerdán már megkezdődött a versengés, és az első napon két futamot vitorláztak a csapatok. Az első futamot a Luna Rossa nyerte, második lett az Alegre és harmadik a Phoenix. A korábbi sorozatgyőztesek közül az Azzurra negyedik, míg a Sibenik – i versenyt megnyerő Quantum kilencedik helyet vitorlázott ebben a futamban. A második futamot a Gladiator nyerte, második lett az első futamot nyerő Luna Rossa és harmadik a török Provezza. Két futam után Francesco Bruni – ék vezettek a Luna Rossa - val, második volt nap végén a Gladiátor, harmadik pedig a Phoenix igaz pontazonossággal a Sled – el és a Platoon – al. Az Azzurra a második futamban nem nagyon remekelt és ment egy tizedik helyet amivel nyolcadik volt összetettben, illetve a Quantum sem alakított óriásit az első napon mert az első futam beli kilencedik helye után a másodikban egy hatodik helyet ment, amivel kilencedik volt két futam után.

Csütörtökön az első futamot a Phoenix nyerte, ami talán azért nem meglepő mert a hajó taktikusa Ed Baird, aki ugye nyert már America’s Cup – ot, de az RC44 és a TP52 – es osztályokban is több Világbajnoki címmel büszkélkedhet. Második lett a futamban a Platoon aki előző nap két ötödik helyet ment. Harmadiknak a Quantum érkezett, akik szintén nem vitorláztak remek futamokat a szerdai napon. A második futamot a Sled nyerte második lett a Platoon és harmadik a Luna Rossa. Négy futam után összetettben a Luna Rossa állt az élen, három pontra volt lemaradva tőle a Platoon és harmadik volt a Phoenix hat ponttal lemaradva Francesco Bruni – éktől.

A pénteki napon nem sikerült futamot rendezni, mert 30 + kts Bora fújt Zadar környékén. A szombati nap is halasztással indult majd negyed háromkor sikerült végül az első futamot ellőni ezen a napon. Az első futamban kicsit elfordult a szél és emiatt pályát is kellett módosítani. Az első körben a Gladiátor vezetett, de a második hátszélre fordulva elengedte az Allegre kezét aki a pályajel után egyből kihaulzolt és ezzel gyakorlatilag el is dolt ennek a futamnak a sorsa. Első lett Az Allegre, második a Gladiátor és harmadik a Quantum Racing. A második futamot a Phoenix nyerte immár másodjára itt Zadarban. Másodiok lett a Quantum és harmadik az Azzurra. Sajnos ez a futam sem múlt el orrsudárral való “kardozás” nélkül, mert az első hátszél végén a Gladiátor - nak sikerült megtorpedóznia a Provezza – t a lenti kapunál. Szerencsére azon kívül hogy a Gladiátor ezután feladta a futamot nagyobb baj nem történt. Hat futam után a Phoenix átvette a vezetést a Luna Rossa – tól aki ezen a napon két hetedik helyet ment. Összesítésben harmadik volt a Platoon aki egy pontra volt a Luna Rossa – tól és négyre a Phoenix – től.

Vasárnap sem a tervezett déli időpontban volt a rajt, hanem egy kicsit itt is halasztottak, de végül negyed kettőkor elindult a futam. A Provezza remek rajt után szépen vitorlázva ért fel elsőnek a pályajelhez, majd végül aratott rajt cél győzelmet. Második lett a Luna Rossa és ezzel már vissza is vette a vezetést a Phoenix – től. Harmadiknak az Azzura érkezett, a Phoneix aki a futam előtt még vezetett utolsó lett ebben a futamban. A második futamban a Platoon korai rajtos volt ez nagyjából meg is határozta a futameredményüket ami a tizedik hely lett. A futamban az Allegre vezetett végig és nyerte is meg immáron második futamát itt Zadarban. A két élen álló a Phoenix és a Luna Rossa között folyamatos párosverseny volt, végig egymást tartották, de az utolsó hátszélben a Phoenix kicsit meg tudott lépni. A futamban az Allegre után a Sled érkezett, majd a Phoneix, az Azzurra és a Luna Rossa. Ezt azt is jelentette, hogy a Zadar – I versenyt a Luna Rossa nyerte, második lett az idei szezon újonc Phoenix és harmadik a Sled.

Az idei sorozatban a Quantum Racing vezet akik most Zadarban nem remekeltek és csak az ötödik helyen végeztek. Második két verseny után a Sled és harmadik  a Platoon.

Pár éve még elég elképzelhetetlen volt hogy a sorozatban két hajón kívül (Quantum, Azzurra) több is odaérhessen a mezőny elejére. Tavaly már a Platoon – nak sikerült ez, hiszen a VB – t is sikerült megnyerniük, illetve a Provezza is ment többször remek eredményeket. Az idei évben az első versenyen Sibenik – ben ugyan a Quantum nyert de az Azzurra dobogóra sem tudott állni, viszont a Sled Sibenikben és Zadarban is harmadik lett, illetve szezon újoncok közül a Phoenix második a Luna Rossa pedig győztes lett Zadar – ban.

A sorozat következő versenye a Világbajnokság lesz, a portugál Cascais – ban

 

A verseny honlapja:

www.52superseries.com

Eredmények:

http://www.52superseries.com/events/2018/eu/52-super-series-zadar-royal-cup/