• Kövess minket!

Nemzetközi

A Gitana nyerte a Brest Atlantique Race – t

A Gitana nyerte a Brest Atlantique Race – t

A Gitana nyerte a Brest Atlantique Race – t

Kicsit kevesebb, mint 29 nap (28 nap 23 óra 24 perc és 46 másodperc) vitorlázás után ma fél tizenegy előtt, Franck Cammas és Charles Caudrelier, illetve a Gitana MCM - je Yann Riou örülhetett a győzelemnek a Brest Atlantique - on. A befutónál ugyan kicsit több mint 1800 tmf előnyük volt Cammas – éknak, de nem volt ez mindig így a verseny folyamán. A Gitana is küzdött technikai problémákkal, amit végül Salvador de Bahia – nál sikerült még megoldaniuk és újra versenybe szállni. Nem a Gitana volt az egyetlen trimarán ahol a technika nem bírta, hiszen a Macif Rio de Jainero – ban gyorsszervizelt, illetve a Sodebo Ultim is kénytelen volt feladni a versenyt Fokvárosnál. A második helyért még nagy csata várható, hiszen jelenleg a Macif vitorlázik a második helyen, de az Actual Leader csak huszonöt tengeri mérföldre van lemaradva tőle.

A befutó előtt a Gitana – nak szerencséje is volt, mert november ötödike, a verseny rajtja óta az egyik leggyorsabb napját vitorlázta 728 tmf – et 30,4 kts – es átlagsebességgel. A verseny folyamán Cammas – ék 17084 tmf et vitorláztak összesen 24,57 kts – es átlagsebességgel.

A győztes hajót két és fél éve mutatták be. A terveket Guillaume Verdier  a Gitana design team – el készítette, majd a hajót a Vannes – i Multiplast boatyard gyártotta le. A Gitana – nak ez volt az első nagy offshore győzelme, mert ugyan már volt második a Transat Jacques Vabre – én (törött foil – al), illetve Route du Rhum – on is idult már (amiről szintén technikai okok miatt állt ki) de még így nem versenyzett és nyert Ultim mezőnyben mint a Brest Atlantique – on. Tavaly áprilisban vette át a kormányt Frank Cammas és Charles Caudrelier és azóta a hajó szárnyra kapott. A Fastnet győzelem után most a Brest Atlantique – ot is megnyerték vele.

A Brest Atlantique – ről

A verseny 14.000 tmf és az Atlanti óceánon zajlik. A rajt és a cél is a franciaországi Brest kikötőjében van. A rajt után Rio majd Fokváros érintésével kell visszatérni Brest – be. A versenyt az Ultim class – nak írták ki és a a hajón csak két vitorlázó és egy MCM lehet, de a média embere nem segíthet a vitorlázásban. Az idei versenyen négy hajó indult, méghozzá a Actual Leader, a Maxi Edmond de Rothschild (Gitana), a Trimaran MACIF és a  Sodebo Ultim 3.

 

A verseny honlapja:

https://www.brestatlantiques.com/