• Kövess minket!

Nemzetközi

91. Bacardi Cup – közel egy évszázada

91. Bacardi Cup – közel egy évszázada

91. Bacardi Cup – közel egy évszázada

Közel egy évszázada rendezték meg először a Bacardi Cup – ot. A verseny idén ünnepelte 91. születésnapját és folyamatosan a legjobb vitorlázókat vonzza az esemény, amelyet most már az ötvenhatodik alkalommal rendeztek meg a Biscayne Bay – ben.

Eredetileg a versenyt 1927 – ben rendezték meg először a Star hajóosztálynak Havanna – ban, majd később folyamatosan fejlődött és a lokációváltás mellett a One – Design osztályok is megjelentek a versenyen. Az idei évben a szervezők próbáltak visszatérni a gyökerekhez és meghívásos alapon a világ legjobb kishajós versenyzőit próbálták a színhelyre csábítani. A Star mellett csak az utóbbi években rohamosan fejlődő J – 70 – es osztály kapott még meghívást az eseményre.

A versenyen közel húsz nemzet több mint 120 hajója indult. A Star mezőny hetven hajó feletti volt, de a J – 70 – esekből is közel ötven hajó állt rajthoz. Az indulók között számos Világbajnokot, Olinpikont és America’s Cup vitorlázót lehetett felfedezni. Star osztályban talán érdemes néhány nevet említeni. Paul Cayard, aki azon kívül hogy nyert már ebben az osztályban Világbajnokságot, megjárta az America’s Cup – ot illetve a Volvo Ocean Race – t is. Ott volt a versenyen a kétszeres olimpikon Mark Mendelblatt aki 2017 – ben nyerte a Bacardi Cup – ot. Diego Negri, aki 2014, ’15, és 2016 – ban is folyamatosan dobogón vitorlázott a Star VB – ken. Ian Percy aki egy Olimpiai arany és egy ezüstérmet is nyert már ebben a hajóosztályban. Ahogy a Star Sailor Laegue – ből így a Bacardi Cup – ról sem hiányozhat a brazil Robert Scheidt aki Laser mellett Starban is tudott érmet nyerni már Olimpián.

A J–70 – es mezőny is elég erős volt ahol igencsak amerikai dominencia mutatkozott. A menők közül, talán Peter Duncan – t és csapatát lehetne kiemelni, aki a regnáló Világbajnok, illetve Brian Keane – t aki az előző évben a VB – n Duncan – el vitorlázott még. Az amerikaiakon kívül az olasz Mascalzone Latino csapatát is érdemes megemlíteni, a kormányosuk és tulajdonosuk Vincenzo Onorato, aki nyert már VB – t Farr 40 – ben és Melges 32 – ben is. A csapatot a brit olimpikon Paul Goodison erősítette, aki Laser osztályban már nyert olimpiai aranyat illetve az elmúl két évben ő nyerte a Moth VB – ket.

A versenyen március 5. – ével kezdődött és 10 – ig tartott. A Star – oknak összesen hat, míg a J-70 – eseknek nyolc futamot sikerült vitorlázniuk. Star – ban végül Diego Negri – ék nyertek, ők voltak azok akik tényleg csak egyszer hibáztak, mármint ha egy hetvenhat hajós Star mezőnyben a 11. helyet hibának tekintjük, de elemelett  nem mentek negyediknél rosszabbat. Második helyen Robert Scheidt – ék végeztek, igaz ők tudtak futamot nyerni, de mellette egy 15. és egy 7. hely is becsúszott, ami már csak az ezüstéremre volt elég. Harmadik helyen a 2017 – es Világbajnok norvég Eivind Melleby végzett akinek szintén sikerült futamot nyernie.

A J-70 – es mezőnyben igencsak domináltak az amerikaiak, mivel az első hat helyen csak ők végeztek. Az első nem amerikai egység az éppen imént említett Mascalzone Latino lett. A versenyt meglepetésre Joel Ronning és csapata nyerte, második lett Jude Smith, harmadik pedig Brian Keane. Az aktuális Világbajnok Duncan “csak” a negyedik helyen végzett.  

 

Eredmények:

https://www.yachtscoring.com/event_results_cumulative.cfm?eID=4517