• Kövess minket!

Nemzetközi

37 indulója lesz a 2020 – as Vendée Globe - nak

37 indulója lesz a 2020 – as Vendée Globe - nak

37 indulója lesz a 2020 – as Vendée Globe - nak

2019 november 1. volt a határidő, hogy nevezni lehessen a 2020 – ban rajtoló Vendée Globe - ra. A határidőig 37 hajó adta le a nevezését a jövőre kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő non – stop földkerülő versenyre.

Az első rekord a nevezéssel már megszületett a versennyel kapcsolatban, mert eddig soha ennyi indulója nem volt még a Vendée Globe - nak.

A versenyre kilenc új hajó készült vagy fog még elkészülni. Nyolc már biztos, de lehet, hogy a harmadik Vendée Globe – ját teljesítő Yann Eliés is új hajóval indul majd. Az új hajók névsora, amelyek már az új IMOCA osztályelőírások szerint épültek:

Charal - Jérémie Beyou

Arkéa – Paprec - Sébastien Simon

Apivia - Charlie Dalin

Hugo Boss - Alex Thomson

Advens for Cybersecurity - Thomas Ruyant

DMG Mori - Kojiro Shiraishi

L’Occitane - Armel Tripon

Corum L’Epargne - Nicolas Troussel

Ezeknél a hajóknál a Foil használata már természetes, és a tervezők még amennyire tudták feszegették a határokat így a hajók elméletileg 35 kts – es sebességre is képesek lehetnek.

Az új versenyhajók négy tervezőiroda vagy tervezőhöz hozta össze:

VPLP Design: Charal, Hugo Boss, DMG Mori

Guillaume Verdier: Apivia, Advens for Cybersecurity

Juan Kouyoumdjian: Arkéa Paprec, Corum L’Epargne

Samuel Manuard: L'Occitane

 

 

Ha a kilencedik hajó is elkészül, akkor a harminchét hajós mezőnyből 19 hajó fog foil – al vitorlázni. A 2020 – as hajók mellett a 2016 – os sorozatból ott lesz a rajtnál.

Newrest - Art et Fenêtres (Fabrice Amédéo)

Maître CoQ (Yannick Bestaven)

Bureau Vallée 2 (Louis Burton)

Prysmian Group (Giancarlo Pedote)

Malizia (Boris Herrmann)

PRB (Kevin Escoffier)

Initiatives Coeur (Sam Davies)

MACSF (Isabelle Joschke).

La Mie Câline Artipole Artisans (Arnaud Boissières),

La Fabrique (Alan Roura)

 

A Malizia – n már a 2016 – os versenyen is volt foil, de a 2020 – as versenyre kicsit upgrade – elik majd. Két másik hajó is van, ahol kerül majd foil a testbe méghozzá Alan Roura – La Fabrique – ébe és Arnaud Boissiéres La Mie Câline Artipole Artisans – be. A verseny legfiatalabb hajója valószínű Yann Eliès lesz a legöregebb hajó pedig a 4myplanet, Alexia Barrier IMOCA – ja.

A nem foileres hajókról is érdemes néhány szót említeni. Ott lesz a mezőnyben a Banque Populaire X, Clarisse Crémer kormányzásával. Ez a hajó 2012 – ben megnyerte a Vendée Globe – ot. A további versenyzők listája a teljesség igénye nélkül: Groupe Apicil (Damien Seguin), Finistère Mer Vent (Jean Le Cam), Maxime Sorel (Mayenne V & B), Manu Cousin (Setin Group), Stéphane Le Diraison (Time for Oceans), Romain Attanasio (Pure), Sébastien Destremau (Face Ocean), Conrad Colman, Erik Nigon (Towards a World Without Aids).

A nevezések alapján a gyengébbik nem is szép számmal képviselteti majd magát, mert összesen hat hölgy kormányos indul majd. Név szerint Sam Davies, aki a mostani TJV – n hetediknek futott be, Isabelle Joschke, Pip Hare (Pip Hare Ocean Racing), Miranda Merron (Campagne de France), Alexia Barrier (4myplanet) és végül, de nem utolsó sorban Clarisse Crémer aki 2017 – ben már a Mini Transat – on is versenyzett illetve Armel Le Cleac’h  el szintén indultak idén a TJV – n és az előkelő hatodik helyen végeztek.

A mezőnyben több olyan vitorlázó is lesz akinek nem ez az első versenye. Jean Le Cam és Alex Thomson ötödik alkalommal vág majd neki a versenynek. Két másik kormányos Arnaud Boissières és Jérémie Beyou – nak ez lesz a negyedik versenye, illetve három olyan versenyző van aki harmadik kampányát kezdi majd: Sam Davies, Louis Burton és Yann Eliès. Kilenc versenyző döntött úgy hogy a 2016 – os verseny után újra megpróbálja: Alan Roura, Fabrice Amedeo, Stéphane Le Diraison, Romain Attanasio, Sébastien Destremau, Thomas Ruyant, Kojiro Shiraishi, Didac Costa és Conrad Colman.

A versenyen összesen 11 nemzet képviselteti magát. A franciákon kívül a britek akik a legtöbb versenyzővel készülnek szám szerint 4 (Alex Thomson, Pip Hare, Miranda Merron és Sam Davies). Európából még egy belga (Denis Van Weynberg) egy spanyol (Didac Costa) egy olasz (Giancarlo Pedote) egy svájci (Alan Roura) és első alkalommal egy finn (Ari Huusela) és két német versenyző (Boris Herrmann és Isabelle Joschke) indul majd. Ezenkívül az új - zélandi Conrad Colman egy amerikai és egy japán versenyző indul majd.

 

A 2020 – a s Vendée a számok tükrében:

37 nevező, amiből 6 női skipper (16%). A mezőnyben 13 hajó lesz ahol nem francia versenyez majd ez a mezőny 35% - a. Az indulók között 11 nemzet vitorlázói lesznek jelen (BEL, FIN, FRA, GER, GBR, ITA, JAP, NZL, ESP, SUI USA). A versenyzők között 17 vitorlázónak már nem ez lesz az első Vendée Globe – ja és 20 újonc van, aki először próbálkozik majd. A legtapasztaltabb vitorlázók Jean Le Cam és Alex Thomson, akiknek a 2020 – as verseny lesz az ötödik ilyen versenyük. A jövő évi versenyen Jean Le Cam lesz a legidősebb skipper a maga 60 évével és Alan Roura a legfiatalabb 26 évvel.

 

A verseny rekordjai:

Táv: 21 638 miles

A legfiatalabb győztes: François Gabart - 29 évesen (2013)

A legidősebb győztes: Michel Desjoyeaux - 43 évesen (2009)

A Vendée Globe időrekordja: Armel Le Cleac'h - 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc