• Kövess minket!

Nemzetközi

2021 – ben is lesz Youth America's Cup

2021 – ben is lesz Youth America's Cup

2021 – ben is lesz Youth America's Cup

Már nem először fordul elő, hogy az America’s Cup kísérőversenyeként a fiatal vitorlázók is megmérettetik magukat hasonló versenykörülmények között. 2020 - ban és 2021 – ben sem lesz ez máshogy hiszen a fiatalok majd egy teljesen új az AC75 – őshöz hasonló egytestű foil – os osztályban az AC9F - ben vitorláznak majd.

A 2021 – es Youth America’s Cup a Royal New Zealand Yacht Squadron (RNZYS) a Kínai China Sports Industry Group (CSIG) és az Emirates Team New Zealand (ETNZ) összefogásából lehetséges majd. A verseny több fordulós lesz, amiben 2020 novemberében Kínában flottaversenyeket rendeznek, majd 2021 február 18 és 23 között Match Race – t Auckland – ben. A döntők szintén Auckland – ben lesznek március 8 és 12 között az ikonikus Auckland – i Harbour Bridge előtt.

Az America’s Cup eredeti kiírásában nemzetek közötti verseny szerepelt, de ez az idők folyamán kicsit változott. A Youth America’s Cup – on az eredeti elveknek megfelelően csak nemzeti csapatok vehetnek részt. A vitorlázóknak 18 és 24 év között kell lenniük. Minden hajó vegyes legénységgel és leánysággal vitorlázik, majd hiszen a négy főből két fiú és lány alkot egy csapatot. A súlyhatár is maximalizálva van 311 kg - ban.

Az új hajó az AC9F egy kilenc méter hosszú egytestű foiler, amit egy Új – Zélandi hajóépítő cég a Yachting Developments (YDL) tervezett. A hajók szintén ebben a műhelyben épülnek majd, és Southern Spars árboccal és North Sails vitorlákkal szerelik majd. A nevezési időszak idén december 12 – től indul és 2020 február 29 – én zárul majd.

A 2021 – es Youth America’s Cup illetve az America’s Cup is fontos dátum lehet a RNZYS életében, hiszen ebben az évben ünnepli alapításának 150. évfordulóját.

 

A verseny honlapja:

www.youthamericascup.com