• Kövess minket!

Nemzetközi

A Star Sailor League is speciális ISAF rendezvény lett!

A Star Sailor League is speciális ISAF rendezvény lett!

A Star Sailor League is speciális ISAF rendezvény lett!

A Star Sailor League – et 2013 – ban alapították Svájcban. Az alapelképzelés az volt, hogy a már nem olimpiai hajóosztály Star – nak létrehozni valamilyen neves versenysorozatot ahol a teniszhez hasonlóan egész évben pontokat gyűjthetnek a versenyzők és minden év végén a lista legjobbjai valamint adott éven kimagasló eredményt elérő vitorlázók mérhessék össze tudásukat. A sorozat legértékesebb versenye a mindig decemberben a Bahamákon rendezett SSL Final, aki ezt megnyeri nem csak 4000 ponttal, de 200.000 USD – vel is gazdagabb lesz. A következő legértékesebb versenyek az SSL Grand Slam – ek, amik 3000 ponttal és 100.000 USD – vel járnak a győztesnek. A Világbajnokság a következő a sorban 2500 ponttal, de itt már nem jár pénzdíj. A sorozatban kontinensviadal 750, a District és Nemzeti Bajnokságok ahol legalább 30 hajó van 250 ponttal, a regionális versenyek 10 – 29 hajóig 100 ponttal és a helyi versenyek 3 – 10 hajóval 10 ponttal számítanak a listán.

A döntőkből eddig összesen négyet rendeztek, itt a legeredményesebb az amerikai Mark MendelBlat volt, neki eddig kétszer sikerült nyernie és egyszer lett harmadik. Őt a hivatalos listán a Brazil Bruno Prada követi, akinek a nevéhez eddig egy győzelem és egy második hely fűződik igaz mind a kettő legénységként. Őt a szintén Brazil Robert Scheidt követi egy arany és a tavalyi bronzérmével. Kormányosként még George Szabónak sikerült még nyernie 2015 – ben SSL Finalt. A versenynek magyar vonatkozása is van, hiszen 2016 – ban Berecz Zsombor is vitorlázott a döntőben Vasilij Zbogar legénységeként, sőt a selejtezők során futamot is nyertek, majd végül a 13 helyen végeztek a döntőben.

A sorozatra az ISAF is felfigyelt úgy tűnik, mert a Puerto Vallarta – ban rendezett ISAf konferencián ezt az eseményt is a Special Event kategóriába sorolták. Csak hogy értsük ebbe a kategoriába tartozik az America’s Cup, a Volvo Ocean Race, az Extreme Sailing Series és a WMRT is.

Az idei SSL Final - ig már csak 22 nap van hátra és érdemes megnézni a nevezési listát, úgy tűnik ismét izgalmas verseny ígérkezik.

A verseny honlapja:

https://www.starsailors.com/

http://finals.starsailors.com/

A nevezési lista:

http://finals.starsailors.com/entry/