• Kövess minket!

Hazai

Őszi Optimist edzőtábor Portoroz -ban

Őszi Optimist edzőtábor Portoroz -ban

Őszi Optimist edzőtábor Portoroz -ban

Tizenkét sparis versenyző, és sok lelkes szülő vett részt az idei portorozi edzőtáborban. Tizenegy klubból, hatvanhat versenyző és tizenhat edző igyekezett színesebbé tenni az őszi szünet első öt napját a JK Pirat megújult telepén. A szállásunk Izolán, a Hotel Belvedere-ben volt, ahol az elméleti foglalkozásokat is tartottuk.

Sajnos a szélviszonyok nem voltak kedvezőek az idei évben. A délies áramlás erős szelei az első négy nap lehetőségeit erősen meghatározták. A gyerekeket a szokásos módon csoportokba osztottuk, majd a programban meghatározott módon igyekeztünk foglalkozni velük.

Az első edzésnapon 18–23 csomós szélben vitorláztunk, főként a hajóvezetés kérdéseivel foglalkozva.

A második edzésnapon szakadó eső és erősödő szél mellett az elméleti foglalkozások kerültek előtérbe. Perjés Bálint kitűnő előadást tartott a vitorlázás erőnléti kérdéseiről, majd Török Péter a videózás hasznosságára igyekezett felhívni a figyelmet.

A harmadik napon lehetőség nyílt a komolyabb erősödés előtt vitorlázni egy pár órát. Ezt kihasználva szálltunk vízre, s a lassan erősödő szélben, a gyakorlottabbak több sikerrel, a kevesebb rutinnal rendelkezők nagy igyekezettel próbálták vitorlájukba fogni a 26–33 csomós szelet. A képzettekkel sikerült az erős szeles hajóvezetési tudást fejleszteni. Mindenki szerencsésen partot ért, az erős hullámzásban a motorosokat a Marina Portoroz védett kikötőjében helyeztük el.

Jól is tettük, mert a késő esti órákban, a helyiek szerint ritkán látott erősségű déli szél söpört végig az Adria egyes részein, ami a portorozi öbölben is letette a névjegyét. A dagállyal érkező vihar nagyrészt lebontotta a klub vízi infrastruktúráját és másnapra is kemény hullámokat korbácsolva ellehetetlenítette a vízre szállásunkat. Délutánig várakoztunk, majd egy kvízjátékkal zártuk a napot.

Az elméleti foglalkozásokon Bakóczy Robi a táplálkozás fontosságáról beszélt előadásában, sok érdekes részletet megvilágítva a gyerekek, edzők és a szülők számára. Szalontai Bence a vitorlák, rudazatok beállításának összefoglaló kérdéseit tisztázta a jelenlévők számára. A vitorlázás óraszámának csökkenésével arányosan nőtt a gyerekek mozgásigénye, ezt Perjés Bálint igyekezett egy jól szervezett tornatermi programmal kompenzálni. Megállapíthattuk, hogy a focihoz is jól értünk. A tornatermi foglalkozás Margitics Boti szakszerű nyújtásával végződött.

Az utolsó edzésnapon végül csodálatos idő lett, 6–8 csomós szélben megrendeztük a tervezett Portoroz Kupát, melyet Borda Levente, a Spartacus versenyzője nyert. Második lett Tóth Attila, szintén a spariból. A serdülőknél is két sparis állhatott a dobogóra, Héder Benedek második, Komáromy Benedek harmadik lett.

A küzdelemben több szinten értékelhettük a versenyzők pályavitorlázási készségeit, így nem csak az abszolút eredmény számított a szakmai megítélésben. Az edzőtábort záró verseny díjazottjait Hodács Attila lepte meg tárgyi ajándékokkal.

Összességében, mint mindig, a gyerekek jól érezték magukat! Az edzők a feladatok teljesítése közben nagyon jól kiegészítették egymást, mindenki igyekezett építő jelleggel részt vállalni a közös munkában. Jól eső érzés volt látni, hogy a hazai optimist versenyzés mögött komoly szaktudás és a klubok elköteleződése áll, amelyet a Spartacus Elnökségének és Tagságának külön is szeretnénk megköszönni!

A szülők szintén aktív és lelkes résztvevői voltak a velük együtt közel százötven fős csapatunknak! Sólyázás, fotózás, videózás, facebook megosztás, a gyerekek feladatra kész állapotban tartása, pakolás stb. szerepeltek az állandó feladatok között. Nagyon köszönjük!

Reméljük, hogy a mostani edzőtáborral erősíteni tudtuk a vitorlás sportban elköteleződni kívánok lelkes csapatát, s a jövőben találkozunk még azt itt jelenlévő gyerekekkel, más hajóosztályok sikereiben is.

 

Török Peti