• Kövess minket!

Hazai

MVSZ - Hírek a Hídról

MVSZ - Hírek a Hídról

MVSZ - Hírek a Hídról

A megszokotthoz képest kicsit később jelentkezünk az októberi összefoglalóval, ennek oka, hogy a november elején ért véget a World Sailing-konferenciája és az ott történtekről mindenképp érdemes beszámolni. Finoman szólva is vegyes eredménnyel zárult az idei konferencia, a kedvezőtlen ügy a finn dinghy osztály jövője, de erről mindjárt részletesebben is szó lesz.

Először kezdjük a jó hírrel. Nagy örömünkre szolgál, hogy a World Sailing Training and Development szimpóziumának rendezési jogát elnyertük, az esemény 2019. április 1-4. között lesz Balatonfüreden. A rendezvényen terítékre kerül a vitorlázás fejlesztése, a fiatal vitorlázók képzése, az edzői tevékenység, az önkéntesség, a stratégiatervezés, a paravitorlázás fejlesztése, de a programban szerepelnek interaktív workshopok is. Ez jó lehetőség lesz arra, hogy még szorosabbá tegyük a World Sailinggel való együttműködést. Beadtunk egy másik pályázatot a 2020-as World Sailing-konferencia megrendezésére, amelynek Budapest adott volna helyet. Budapest be is került a döntőbe, ám végül az egyesült arab emírségekbeli Abu Dhabi lett a nyertes.

A sportdiplomáciai döntések után jöjjön a versenyvitorlázás jövőjét jelentősen érintő, a vitorlázók körében nagy port kavaró döntés. Ennek értelmében a World Sailing azt javasolja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy vegye ki a finn dinghy-versenyeket az olimpiai műsorból. Emellett a 470-esek esetében is változás várható. World Sailing-javaslat viszont egy tőkesúlyos hajóosztályt tesz be a műsorba. Eddig a tények.

A Magyar Vitorlás Szövetség álláspontja egyértelmű volt már a konferencia előtt is: mi nem szerettünk volna változtatni az eddigi programon, tehát mind a finn dinghy, mind a 470-esek az eddigi menetrend szerint mentek volna a párizsi olimpián, egész pontosan Marseille-ben, ahol az olimpiai vitorlásversenyeket rendezik majd. Nem így lett. Még halvány remény van arra, hogy nem kerül le a műsorról a finn dinghy, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elveti a World Sailing javaslatát. Meglátjuk.

A nemzetközi események mellett természetesen sok feladat és esemény volt októberben. Az MVSz támogatási kérelmet nyújtott be a részben uniós forrásból megvalósuló balatonfüredi kikötőfejlesztés többletköltségeire, az eredeti költségvetés ugyanis az építőipari kiadások emelkedése miatt nem lenne tartható. Jó eséllyel a szükséges kiegészítést megkapjuk és a kikötőfejlesztés új lendületet kap.

A 2019-es MVSz-es versenyek tervezett időpontjai a következők: Balatoni Évadnyitó május 11., Fehér Szalag július 13., Kékpántlika július 17., a Kékszalag július 18-20., a Nagyhajós Országos Bajnokság augusztus 22-25., a Félsziget-kerülő pedig szeptember 14. Az a tagszervezetünk amelyik versenyt kíván rendezni 2019. évben, november 30-ig a VIHAR-ban töltse fel a tervezett verseny információit. Szintén a jövő évet érinti, hogy megvan a GO BOATING nap időpontja, ez június 6-án lesz.

Bár a finn dinghyt érintő World Sailing-konferencián született döntés sokakat elszomorít, folytatjuk a munkát, szerződéses sportolóink már a jövő évi megmérettetésekre készülnek: a Miamiban sorra kerülő világkupaversenyre hamarosan indítjuk a konténereket. Ami pedig a hazai versenyeket illeti, ne feledjétek, télen is lehet versenyezni, idén is lesz Mikulás Regatta és Szilveszteri Regatta.

Jó szelet!

 

Holczhauser András