• Kövess minket!

Hazai

Magyar Tengeri Nagyhajós bajnokság - Czapék második futamgyőzelme

Magyar Tengeri Nagyhajós bajnokság - Czapék második futamgyőzelme

Magyar Tengeri Nagyhajós bajnokság - Czapék második futamgyőzelme

Reggel a friss parti szél ellenére és néhány résztvevő meglepetésére a rendezők parti halasztás mellett döntöttek, s mint később kiderült, igen helyesen. A burin a délelőtt közepére leállt, s csupán csak kora délutánra alakult ki olyan szél, amiben érdemes volt futamot rendezni. A mezőny a délelőttöt így napozással, fürdőzéssel tölthette.

A 4. futam rajtjára végül csak délután fél kettőkor került sor. A nyugati szélben elrajtoló hajók közül kezdetben Czégai és Szilvássy hajója tűnt a leggyorsabbnak, ők külön csatát vívtak a pálya bal oldalán. Az egykori olimpikonok csatájából ezúttal Szilvássy került ki győztesen, aki kifordulásra kényszerítette a másik hajót. A pályán keresztbe futó Jedi Business életét a következő negyed órában Sopiék keserítették meg, háromszor is eléjük fordulva a zavart szelükben tartották őket. Ennek elsősorban Szilvássyék örülhettek, akik így félóra elteltével tisztán vezető pozícióba kerültek. Ezt kihasználva, s jobbról történő erősödésben bízva a Plusmarket csapata átment a pálya jobb oldalára, míg az összetettben vezető hajók egyre inkább a bal oldalra kerültek. A szél iránya végül az utóbbiak számára kedvezően változott, s így az egyébként rosszul rajtoló, de fokozatosan előretörő  Kör-Ker - Eibinger csapat (Czap Zoltán) és a Jedi Business is a Plusmarketet megelőzve ért fel a kreuz bójaként kijelölt Cavlin-szigethez.

A hátszeles szakasz kezdetén a rendezőség rádión jelezte, hogy rövidítés lesz, s az eredetileg 22 tmf-re tervezett pálya helyett a mezőnyt a következő pályajelnél, azaz a Drazemanski-szigeteknél befuttatják. Az odavezető úton majdnem tiszta hátszél várt a mezőnyre, ami persze a gennakereknek köszönhetően halzolásokkal tarkított raumos menetekből tevődött össze.

Ebben a Plusmarket újra a pálya északibb oldalát választotta, míg a többiek, beleértve a negyedik helyért küzdő Jolle Teamet (Galambos Zoltán) és a Klaszik Építőket (Soponyai Géza), inkább a pálya középső részét részesítették előnyben. A különböző taktikai megfontolások azonban ezúttal nem játszottak döntő szerepet: a gennakeres szakaszon a Cavlin-szigetig kialakult sorrend mindössze annyiban változott, hogy a Klasziknak sikerült megelőznie Galambos Zoliékat.  Czapék újabb első helyükkel megerősítették összetett vezető helyüket, illetve elmondható, hogy a sikeres negyedik futammal immáron érvényessé vált a Magyar Bajnokság. 

 

A verseny honlapja:

https://www.tengeribajnoksag.hu/

 

Eredmények:

https://www.tengeribajnoksag.hu/osszetett