• Kövess minket!

Hazai

Horváth Boldizsár Emlékverseny 2019

Horváth Boldizsár Emlékverseny 2019

Horváth Boldizsár Emlékverseny 2019

Horváth Boldizsár Emlékverseny 2019

Időpont: 2019.07.14.

Helyszín: Balatonfüred

Rendező: Balatonfüredi Yacht Club

A hagyományosan a Kékszalagot megelőző vasárnapon megrendezésre kerülő Horváth Boldizsár Emlékversennyel a Balatonfüredi Yacht Club egy utolsó felkészülési lehetőséget kíván nyújtani a tókerülő versenyen induló hajóknak.

Az emlékverseny a nagyhajós vitorlázás teljes palettáját igyekszik megszólítani, így az osztályhajókat, a regisztrált, YS számmal rendelkező hajókat, valamint a nyílt többtestű hajókat várja a rajtvonalhoz.

Emlékezés

A BYC egykori klubtagja, a vitorlázókat ingyen gyógyító ortopéd orvos, Kékszalag győztes - ő volt Horváth Boldizsár. Életében a vitorlázás mellett a hajótervezés, hajóépítés is fontos szerepet töltött be: három fahajó tervezésében és építésében vett részt, leghíresebb hajója az ADDIÓ 40-es cirkáló volt, mellyel 1959-ben megnyerte a Kékszalagot. „Az ADDIÓ-t 1941-42 között építette Horváth Boldizsár. A terveket Benacsek Jenő készítette és a hajó a Balatonfüredi Hajógyárban épült meg. Horváth Boldizsárnak ez volt a harmadik cirkálója egy 22-es és egy 30-as után. Vízre tétele 1943. április 17-én történt. A hajót 1968-ig – haláláig – használta. Saját, illetve Irma nevű lánya kormányzásával hat bajnokságot és egy Kékszalag győzelmet szereztek.” – írja Dulin Jenő, A magyar vitorlázás története című könyvében.

Tapasztalatgyűjtés, rutinszerzés

Az idei évben is a Horváth Boldizsár emlékverseny a Yardstick Trophy Kupasorozat egyik állomása. Az eseményre verseny- és sportorvosi engedély nélkül is lehet nevezni. A kezdő vitorlázóknak kifejezetten hasznos tapasztalat lehet a verseny, ahol igazi profiktól leshetik el a sport sajátosságait és rutint szerezhetnek a versenyzésben. A profi résztvevőknek pedig remek alkalom, hogy a Kékszalag előtt még utoljára teszteljék csapatukat, felszerelésüket. A rövid túraversenyen a hajók a hagyományos Balatonfüred – Paloznak – Tihany – Hajógyári-öböl – Balatonfüred útvonalon fognak vitorlázni.

Folyamatosan frissülő információk a regatta Facebook eseményében: https://www.facebook.com/events/780262075724181/

A versenyre előnevezni a BYC honlapján elérhető online nevezési űrlap kitöltésével lehet: https://byc.hu/elonevezes-a-byc-versenyere/

Versenykiírás és -utasítás letölthető az online hirdetőtábláról: https://byc.hu/regatta/horvath-boldizsar-emlekverseny-6/

Minden egységet szeretettel várunk a BYC-ben!