• Kövess minket!

Események

Létrejött a Festetics Hajós Klaszter

Létrejött a Festetics Hajós Klaszter

Budapesten ünnepélyesen megalakult a a Festetics Hajós Klaszter, a magyar vitorlás tömeg- és versenysportban, a kevtelési célú kishajózásban meghatározó szerepet játszó hajóipari cégek összefogása.

 

A Festetics Hajós Klaszter megalakítására a Magyar Vitorlás Szövetség tavasszal megválasztott új elnöksége által  a sportág megújítására meghirdetett Festetics György Program fontos elemeként került sor. A magyar hajóipari vállalkozások legjobbjai összefogásuk révén erős gyártói hátteret adhatnak a 2013-ban várhatóan meginduló fejlesztésekhez.

Klaszter
A klaszter olyan  közös érdekeltségen, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési forma, mely a ”kritikus tömeg” elérését biztosító együttműködés keretében, egymás hiányzó képességeit, lehetőségeit kiegészítő komplementaritást biztosít, ezáltal jelentősen képes hozzájárulni mind a tagok, mind a régió és térség, valamint az általa képviselt iparág versenyképességének növekedéséhez.

A Festetics Hajós Klaszter célja, hogy közvetlen vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokat biztosítson tagjainak, innovatív kezdeményezésekkel segítse tevékenységüket, ezáltal hozzájáruljon a vitorlázáshoz és egyéb vízi sportokhoz kapcsolódó termékgyártás (felszerelések, sporteszközök, kiegészítők) és szolgáltatások megerősítéséhez, fejlesztéséhez, az iparág nemzetgazdasági súlyának növeléséhez.

A klaszter az Európai Unió által is elismert és támogatott laza gazdasági szövetségi forma, amelyben a résztvevő tagok teljesen megőrzik önállóságukat. A klaszter tevékenységük összehangolását és a piacon való esetleges közös megjelenéseiket segíti.

Megalakulás
Az Alapító Okirat aláírása előtt Szatmáry Kristóf a gazdaság szabályozásáért felelős államtitkár ecsetelte a klaszterben rejlő lehetőségeket, majd Takács Viktor az MVSz Elnökség e témáért felelős tagja üdvözölte a megjelenteket. Ezután dr. Magyar Balázs emelte ki a dokumentum lényegi elemeit. Végül dr. Gál András Levente a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke válaszolt az alapító tagok kérdéseire.

Az iparág képviselői helyett az alapító kezdeményezés az MVSz részéről indult, és a szervezet igyekszik sokoldalú támogatást nyújtani a Festetics Hajós Klaszter működéséhez.

Teszi ezt majd a 2013-ban megjelenő saját kiadású Vitorlás magazin segítségével, amely külföldi gyártású hajót nem promotál majd, szemben a klasztertagok termékeivel. Támogathat a 2013. őszén kifejezetten a magyar hajóipar eredményeit bemutató hajókiállítással, illetve a Festetics György Program keretében fejlődésnek induló zánkai, velencei-tavi és fertő-tavi vízisport létesítmények és szervezetek részére szükséges hajó- és eszközbeszerzések révén. Az MVSz aktívan közreműködik a Festetics Hajós Klaszter érdekében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által elkülönített támogatási pénzre való pályázatokhoz adott szakmai segítséggel is.

Tagok
A Festetics Hajós Klasztert a legjobb, legnevesebb magyar hajóipari cégek összefogása alkotja. Olyan vállalkozások vesznek részt benne, akiknek a tevékenysége az elmúlt évtizedekben Magyarországon, de a nemzetközi vitorlás piacon is sok elismerést vívott ki.

Az alapítók: Hunsails Group, Furtinox, Navalia, North Sails, Pannon Performance Yachting, Pata-Marine, Picula és Társa, Pauger Carbon,Schäfer Yacht, a Yachting Pannonia és a North Sails Kft., illetve a Pro Rekreatione Nonprofit Kft.