• Kövess minket!

Hazai

Elrajtolt a Folkboat Országos Bajnokság

Elrajtolt a Folkboat Országos Bajnokság

Elrajtolt a Folkboat Országos Bajnokság

Túrafutamokkal kezdődött a Folkboat OB és a Dragon flottabajnokság.

A  Folkboat osztály országos bajnokságának első – távolsági – futama, a Fenyves Kupa lassan erősödő – bár hideg – 8-10 csomós szélben indult a hat Folkboat és hat Dragon számára. A Balatonfüred-Balatonfenyves távolsági futam a Balatonvenyves előtt sorra kerülő pályafutamok felvezető versenye volt. A délnyugati szél Révfülöp után gyengülni kezdett, de a Dragon osztály egységei 15 óra után így is be tudtak futni. Első helyen a Freyja ért célba, majd a Nemecsek és a Yorikke követkett.

A Folkboatoknak Fonyód magasságában számukra elfogyott a szél, így az osztály számára a révfülöpi kapu eredménye lett a végeredmény. Az első helyen Zarándok várja a folytatást, második a Cinquecento, harmadik a Mormota.

 

Fenyves Kupa és Folkboat OB – első napi beszámoló

Balatonfenyves, 2018. szeptember 27. – Ragyogó időben, napsütésben kezdődött meg csütörtökön a Fenyves Kupa, amely a Folkboat osztály országos bajnokságának első – távolsági – futama is volt. 9 órakor a lassan erősödő – bár hideg – 8-10 csomós szélben hat Folkboat és hat Dragon vágott neki a Balatonfüred-Balatonfenyves távnak. A távolsági futam a Balatonvenyves előtt sorra kerülő pályafutamok felvezető versenye volt.

A hajók számára a rendezők közvetlenül a Tihanyi-szoros nyugati oldalán helyezték el az első kaput. Innen Révfülöp felé vitorlázott tovább a mezőny, ahonnan már a Fenyves Yacht Club, a verseny támogatójának kikötője volt a cél. A délnyugati szél Révfülöp után gyengülni kezdett, de a Dragon osztály egységei 15 óra után így is be tudtak futni. Első helyen a már Révfülöpnél is vezető Freyja (a kormánynál a szlovén Uros Zvan) ért célba. Őt a Nemecsek, majd a Yorikke követte.

A Folkboatoknak nehezebb dolguk volt, Fonyód magasságában számukra elfogyott a szél, így végül a vezető hajóknak sem sikerült limitidőn belül célba érniük. Így az osztály számára a révfülöpi kapu eredménye lett a végeredmény. Ennek alapján – az osztályon belüli Yardstick-korrekciókat is figyelembe véve – első helyen Zarándok (kormányos: Wlasitsch Tamás) várja a folytatást. Második a Cinquecento, harmadik a Mormota.

A hosszú túrafutam után a két flotta versenyzőit meleg gulyásleves várta a parton – ezen a napon a Dragon flotta látta vendégül mindkét hajóosztályt.

A verseny pénteken a pályafutamokkal folytatódik a Balatonfenyves előtti vizeken.

 

Fotó: Mag Andrea