• Kövess minket!

Egyéb

Vitorlástörténeti kiállítás nyílik a parton

 Vitorlástörténeti kiállítás nyílik a parton

Egyedi és újszerű vitorlástörténeti kiállítás nyílik a város egyik legpatinásabb, műemlék épületében. Az egykori klubház emeletén helyet kapó kiállítás a balatoni turizmus egyik kuriózuma lehet.

A modern számítástechnikai eszközöket felhasználva több korosztály számára is igazi élményt ad majd a látványos kiállítás. Nincs az országban a hajózás témakörben hasonló koncepciójú, látogató centrikus múzeum. A balatoni vitorlázás történetét játékosan bemutató kiállító teret, ahol a szokásos vitrineket különböző élményelemek váltják fel, március 26-án adják át.

Szimulátor révén kipróbálható lesz a viharos Balatonon való vitorlázás, elsajátíthatók lesznek a navigálási illetve a kötélcsomózási ismeretek, lehet majd gyakorolni a vitorlafelvonást a teraszon kikötött árbocon, vagy éppen gyönyörködni a panorámában a múzeumot körbeölelő teraszról.
Kép és hanganyagok, érintőképernyős információs rendszer, látványos, interaktív Balaton térkép, kikötőkről készült látványfilmek, távcsövek, többnyelvű digitális tárlatvezetés várja majd az érdeklődőket, akik emellett könnyed és szórakoztató formában megismerhetik a balatoni vitorlássportnak, a tó egykori nagy hírű hajóinak és hajósainak történetét is.

Az országos védettségű Vitorlás étterem emeleti része, évtizedek óta kihasználatlanul áll. A bemutató hely kialakításával az eredeti állapotnak megfelelően helyreállították az épület homlokzatát, a faelemek között még most is több, az 1880-as évekből származó gerenda található. A műemlékvédelem jóváhagyásával bővítették a teraszt, kicserélték az emeleti rész nyílászáróit és elkészítették az új fakorlátot.

Az új kiállító teret az épület Tagore sétány felőli oldalához épített új falépcsőn lehet majd megközelíteni. A régi Hauszmann Alajos által tervezett klubházon is volt itt egykor ilyen feljárat. (A jelenleg is álló eklektikus épület, 1921-ben a fából készült Stefánia Yacht Egylet klubháza helyett épült, annak egyes faelemeinek felhasználásával, részben megtartva külső formáját.)

A tágas teraszról azonnal a fogadótérbe léphetünk, az egykori klubház műemlék koporsófödémes nagytermében egy 30 négyzetméteres, járható üvegfelületű Balaton térkép áll majd, amelyen a látogatók szabadon mozoghatnak és választhatják ki az őket érdeklő helyszíneket vagy témákat. Lesz külön úgynevezett vihar szoba, ahol a balatoni viharok kalandos nehézségeit lehet kipróbálni.
A látogatók történeteket hallhatnak a balatoni szelekről, versenyekről, a hajókról, méretarányos maketteken, tervrajzokon, fotókon és tárgyi emlékeken keresztül ismerhetik meg a múltat és a jelent, a manőver asztalon pedig kipróbálhatják magát a vitorlázást is.