• Kövess minket!

Egyéb

Méder Áron újabb nagy megmérettetésre készül!

Méder Áron újabb nagy megmérettetésre készül!

Áron tervei szerint jövőre rajthoz áll a MiniTransat 6,50-es nemzetközi szólóvitorlás-versenyen, amelyen, a sorozat 33 éve alatt magyar induló még nem regisztrált.

A harmadik magyar földkerülőnek nemcsak minden vitorlázási tudására és versenytapasztalatára lesz szüksége, az Atlanti-óceánt átszelő versenyen ugyanis komoly tengeri és óceáni tapasztalat is elengedhetetlen.

A szabályok szigorúak, a verseny igen nehéz körülmények közt zajlik. Tilos például mindennemű kommunikáció a parttal, nem használhatnak digitális térképet, laptopot, telefont vagy egyéb műholdas, modern kommunikációs eszközt. A navigáció iránytűvel, kézi GPS-szel és papírtérképekkel történik. A MiniTransaton így gyakorlatilag az ügyesség mérkőzik meg az ügyességgel – és nem a technika a technikával.

Méder Áron Felicity nevű hajója is nélkülöz minden kényelmet, erősebb szélben, hullámokban víz borítja a teljes fedélzetét. Legyen nappal vagy éjszaka, körülbelül 10-15 percenként szükséges felkelni és ellenőrizni a hajót, a forgalmat és a szelet. Gyakran kell vitorlát cserélni, hosszú órákon át kormányozni. A verseny ideje alatt ezért Áron gyorsan elkészíthető, tasakos vagy instant ételeket fogyaszt majd. Ennél többre se helye, se ideje nem lesz. 

Azonban mindezt nem bánja, régóta dédelgetett álma válik valóra az egy teljes hónapon át tartó megmérettetéssel, egyelőre erre tett fel mindent. Magánéletre nem is jutna ideje, ezért most minden erejével a filigrán és sportos Felcityre koncentrál, akit szeretne sikeresen „átvinni a túlsó partra”. Télen nagyobb vitorlásokkal vitorlázik és fut, úszik, valamint egy speciális, úgynevezett fegyencedzésbe fogott. Tavasszal pedig irány Lorient (Franciaország), ahol a világ legnevesebb óceáni vitorlázói társaságában folytathatja a felkészülést, bízva továbbra is a béke és a jó szél erejében!