• Kövess minket!

Egyéb

Keszthely után: több kikötő már nem eladó a Balatonnál

Tizennyolc éves álmuk válik lassan valóra a balatonfenyvesieknek: 1997 óta tervezik, ma már építik a háromszáz férőhelyes, személyhajók fogadására is alkalmas kikötőt.

A magánberuházás 400 millió forintnyi uniós támogatást élvez és várhatóan a következő nyárra készülhet el teljes egészében.

"Amellett, hogy adót fizetnek és munkahelyeket teremtenek, a minőségi turizmus irányába tehet egy jelentős lépést a település, ha vitorlások és személyhajók köthetnek ki Fenyvesen" – mondta a sonline.hu-nak Lombár Gábor polgármester. Az ingatlant egyébként több éve értékesítette a község kikötőépítés céljára.    Itt vagyok jelenleg
    Címoldal
    Somogy
    Közélet
    Keszthely után: több kikötő már nem eladó a Balatonnál

Keszthely után: több kikötő már nem eladó a Balatonnál
2015. március 7. 05:43 , Legutóbb frissítve: 2015. március 7. 07:43 Fónai Imre
Tizennyolc éves álmuk válik lassan valóra a balatonfenyvesieknek: 1997 óta tervezik, ma már építik a háromszáz férőhelyes, személyhajók fogadására is alkalmas kikötőt. A magánberuházás 400 millió forintnyi uniós támogatást élvez és várhatóan a következő nyárra készülhet el teljes egészében.

– Amellett, hogy adót fizetnek és munkahelyeket teremtenek, a minőségi turizmus irányába tehet egy jelentős lépést a település, ha vitorlások és személyhajók köthetnek ki Fenyvesen – mondta lapunknak Lombár Gábor polgármester. Az ingatlant egyébként több éve értékesítette a község kikötőépítés céljára.

A Balatonon kevesebb a kikötőhely, mint amennyi a vitorlás, egyes szakemberek szerint pedig jóval több vitorlás is „elférne” a közel hatszáz négyzetkilométernyi vízfelületen a mostaninál. Nem mindenütt kíséri persze egyöntetű helyeslés, ha felvetődik a kikötőépítés ötlete; a közelmúltban Zamárdiban, Balatonföldváron és Balatongyörökön váltott ki tiltakozást az ilyen szándék. Tervezik egyébként a siófoki vitorláskikötő bővítését is, de ez csak akkor kerülhet napirendre, ha előbb a Balatoni Hajózási Zrt. kiköltözik a kikötői szigetről.

A legnagyobb hullámokat azonban manapság a keszthelyi kikötő körüli ügyek korbácsolják, a legfrissebb hír az, hogy az Orbán-vő, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég ugyan ma még „csak” bérlő és működtető, ám hamarosan tulajdonos lehet. A Népszabadság ugyanis azt írta az Átlátszó oknyomozó portál nyomán: a keszthelyi önkormányzat és a Tiborcz-cég közötti szerződéshez csatolt szándéknyilatkozat szerint Keszthely a kikötő és környezetét adó vízparti telkek területét összevonja, majd forgalomképessé teszi és „a felépítmények elővásárlási joggal rendelkező tulajdonosa számára értékesíti az aktuális forgalmi értéken”  

A Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft. (Tiborcz István érdekeltsége) bevásárolta magát a korábbi kikötő-üzemeltető cégbe, ezen kívül a kikötő ingatlanai, ingóságai és egyéb jogai is a tulajdonába kerültek. Egyedül a földterület maradt a keszthelyi önkormányzaté, amit bérel a kft., de Kovács Viktória keszthelyi önkormányzati képviselő (DK) már korábban elmondta az ATV-ben: a szerződés alapján előjogokat élvez a bérlő a földterület majdani megvásárlására is. Arról pedig a HVG írt, hogy a kikötő szomszédságában egy beépítésre váró, üdülőcentrum kialakítására alkalmas, részben közművesített telek található. Azt pedig lapunk írta meg, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. álláspontja ma az, hogy egyetlen további kikötő sem eladó...