• Kövess minket!

Egyéb

Hajósklaszter tájékoztató

Hajósklaszter tájékoztató

A magyar kedvtelési célú hajóipar legnevesebb képviselői gyűltek össze november 20-án Budapesten a klasztertájékoztatóra.

A klaszter társult tagok gazdasági együttműködésére, azonos üzleti érdekek és célok elérése érdekében történt közös képviselet létrehozása.

A Mészáros András klasztermenedzser szervezésében létrejött találkozón az előadók részletesen ismertették a klaszter lényegét, előnyeit, létrehozásának jogi és gyakorlati aspektusait.

Az MVSZ Elnökének vezetésével lebonyolított találkozón dr. Gál András Leventének a hajós kaszter megalapításában rejlő lehetőségekről mondott szavai után Takács Viktor, az elnökség klaszterügyekért felelős tagja is üdvözölte a megjelenteket. 

Az első előadó, dr. Magyar Balázs ügyvéd ismertette az önálló cégek közösen elérhető előnyök megvalósítására szolgáló laza szövetség, a klaszter lényegét és a klaszteralapítás jogi feltételeit. 

Utánuk Lévai Ágnes vezető pályázati tanácsadó (Aditus Tanácsadó Zrt.)  beszélt a klaszter Európai Uniós szerepéről, a pályázati lehetőségekről, az elnyerhető összegek nagyságáról és azok felhasználási feltételeiről, összeségében a klaszter nyújtotta lehetőségekről. 

Götz Sándor a Dunaexpress Hajós Klaszter elnöke a dunai hajózás fellendítésére létrejött klaszter tevékenységéről beszélt. Röviden bemutatta, hogy milyen haladást értek el az agglomerációs hajózás fejlesztése terén. 40 darab szállító és utasszállító hajó tervezését és gyártását kezdték meg. A magyar gyártású 32 méteres katamaránok remélhetőleg újjáélesztik a magyar folyamhajózást, és ennek megvalósításában, az iparágban önállóan működő különféle vállalkozások tevékenységének összehangolásában, illetve működési feltételeinek biztosításában fontos szerepet játszik a Dunaexpress Hajós Klaszter.

Dr. Németh István egyetemi docens a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum vezérigazgatója a 11 éve jól működő, 27 tagot tömörítő Pantherm Klaszter működéséről, és a klaszter által elérhető előnyökről beszélt. 

 A találkozó résztvevői az előadások után még elbeszélgettek egymással. Többen aláírtk az alapítás felé mutató szándéknyilatkozatot, így remélhető, hogy rövidesen megtörténhet a Festetics György Hajós Klaszter megalapítása.