• Kövess minket!

Egyéb

Fa Nándor visszatér az óceánra

Fa Nándor visszatér az óceánra

Újra visszatér az óceáni versenyvitorlázáshoz Fa Nándor, aki egy négyéves projekt megvalósítására készül.

A háromszoros földkerülő vitorlázó sajtótájékoztatóján elmondta, 15 év után döntött úgy, hogy ismét tengeren fog versenyezni.

„Huszonnyolc éve kezdtem a tengeri versenyzést, és évek óta érlelődik bennem a gondolat, hogy újra neki kellene vágni. Amióta 1997-ben visszavonultam, a családnak és a vállalkozásnak éltem. Mostanra a gyerekek felnőttek, a vállalkozás pedig megy a maga útján." A versenyzéstől nem szakadt el teljesen, hiszen létrehozta a szóló Balaton-kerülő versenyt, amelyet 2010-ben meg is nyert.

Azért egy négyéves óceáni szériát céloz meg, mert úgy véli, már túlhaladt a világ azon, hogy egy útra lehessen vagy kelljen felkészülni: „Amikor Gál Józseffel a Szent Jupáttal nekivágtunk, akkor a Föld volt a nagy kihívás. Mára az óceáni versenyzés profivá vált, és űrtechnológiával dolgozik."

Fa egy új, 60 lábas (18 méteres) hajót épít és ennek a hajóosztálynak a világbajnoki sorozatában indul majd. A négyéves terv csúcspontja a 2016-17-es Vendée Globe szóló, nonstop földkerülő verseny lesz. A legkeményebb vitorlázóverseny 1992-93-as kiírásában a magyar hajós - legjobb nem franciaként - az ötödik helyen ért célba.

A világhírű hajóépítő, Paulovits Dénes műhelyében készülő vitorlást a tervek szerint májusra fejezik be, és júniusban, a szlovéniai Koperben teszik vízre. A hajónak meg kell felelnie a versenyeket szervező IMOCA szigorú, mintegy 100 oldalas szabályzatának, a felmérőbizottság már az építés közben is ellenőrizte ennek betartását. A vízretétel után is tesztelik majd, így például egy daruval felborítják, és a hajósnak egyedül fel kell tudnia állítani. A hajó vízkiszorítása 130 százalék lesz, azaz akkor is fennmarad a tengeren, ha teljesen elárasztja a víz.

Az első verseny, amelyen az 59 éves magyar sportember szeretne részt venni vele, a 2013 szeptemberében rajtoló Jacques Vabre páros Atlanti-óceánt átszelő verseny lesz - ezen 1997-ben párjával negyedik lett. Hogy ezúttal ki lesz a társa, azt Fa még nem tudta megmondani.

A következő évben a Barcelona World Race-en akar rajthoz állni, ez szintén páros verseny, a Földet kell megkerülni kikötés nélkül. Közben több kisebb, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő is szerepel a programban, a szériában kétévente hirdetnek világbajnokot. A végső cél azonban az újabb Vendée Globe-részvétel.