• Kövess minket!

Egyéb

Balatonra úsztatták Beatrixet

Balatonra úsztatták Beatrixet

A Szovjetunióban 1977-ben épült, 120 személy befogadására képes, jelenleg üzemképtelen, jelentős felújításra szorul. Felúsztatták csütörtökön a Dunáról a Sió-csatornán át a Balatonra a Beatrixet, a Balatoni Hajózási Zrt. flottájának legújabb vízibuszát.

Száztíz centiméterre apadt a Balaton vízszintje, ezáltal a csatornában is kisebb a víz, ezt kellett megvárni ahhoz, hogy a hajó átférjen a Sió-hidak alatt. Halmos Gábortól, a Bahart vezérigazgatójától tudjuk: az új hajó átalakítása e kis késlekedés miatt várhatóan csak az ide szezon végére fejeződhet be.

A Balatoni Hajózási Zrt. szakemberei „veszik kezelésbe” péntektől a siófoki sólyatéren a Beatrixet, mely a Balatont már nem ezen a néven járja: arról a tóparti településről keresztelik majd el, amelyik anyagi támogatást áldoz az új hajó forgalomba állítására. 

A Bahart munkásai előtt egyébként már nem ismeretlen a vízibusz: három éve a tengelyeit és a hajócsavarjait javították, akkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy megvásárolja a társaság. Partmenti tengeri utakra tervezték, 1999 óta a magyar vizeket járta, utoljára séta- és rendezvényhajóként.  

(Fónai Imre)