• Kövess minket!

Hazai

Baráti ranglista-díjkiosztóval ért véget a Dragon osztály szezonja

Baráti ranglista-díjkiosztóval ért véget a Dragon osztály szezonja

Baráti ranglista-díjkiosztóval ért véget a Dragon osztály szezonja

Idén a Tenke Péter és Varga István fémjelezte 7Arts csapat lett a Dragon osztály legjobbja az osztályszövetség hagyományos, hazai versenyeket figyelembe vevő ranglistáján. A legjobb Dragon kormányos címet Kis-Szölgyémi Ferenc, a legjobb legénységnek járó díjat pedig Kiss Tamás kapta. A túraversenyek és -teljesítmények alapján odaítélt Jávori László Emlékdíjat 2018-ban a Yorikke nyerte, és kormányosa Dobos Attila vette át az osztály évzáró rendezvényén.

Az egyik legpatinásabb balatoni vitorlás hajóosztály szokásos évadzáró rendezvényére ezúttal a Budapest XI. kerületi Café Ponyvaregény kávézóban került sor. A díjak kiosztása előtt Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke értékelte az évadot, és áttekintést adott a flotta mintegy 35 megjelent tagjának a jövő évi tervekről.

Összefoglalójában kiemelte, hogy a 2018. évi balatonfüredi Európa-bajnokság, amelyet a Balatonfüredi Yacht Clubbal és a Magyar Vitorlás Szövetséggel közösen rendezett az osztály, rendkívüli nemzetközi sikert és elismerést hozott. Beszámolt ezen kívül a Dragon osztály nemzetközi szervezetének (IDA) október végi közgyűlésén elfogadott osztályszabály-változásokról, és aláhúzta, hogy a küldöttek megakadályozták, hogy a Dragon osztályon belül egyfajta első- és másodosztály jöjjön létre profik és amatőrök között.

A jövő évi tervekről szólva a legfontosabb versenyek előkészítését övezte a legnagyobb figyelem. Náray Vilmos elmondta, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség segítségével előkészítés alatt áll egy „Balaton Classics – Dragon 90” elnevezésű esemény, amelyet a Dragon tervezésének kilencvenedik évfordulója alkalmából Balatonfüreden, közvetlenül a Fehér Szalag előtt tartana meg az osztály – közvetlenül a hajóállomás és a Vitorlás tér mellett. Az esemény célja az, hogy a nagyközönség is megismerhesse ezt a hihetetlen tradíciókkal rendelkező, elegáns, mai napig is nagyon népszerű hajóosztályt.

A Johan Anker Kupát közvetlenül ez előtt a verseny előtt tervezi az osztály, míg az Országos Bajnokságra szeptember végén Tihanyban, a THE rendezésében kerül majd sor. A 2018. évi Johan Anker Kupa jó tapasztalatai alapján a Dragon OB-n részt vesz majd a Folkboat osztály is.

A kiváló falatok és hűsítő italok fogyasztása közben megtartott baráti beszélgetés után került sor a 2019. évi osztályszövetségi ranglistadíjak kiosztására. A csapatok hagyományos ranglistájára idén 18 hajó, közöttük öt klasszikus (1973 előtt fából épült) Dragon került fel.

A hajók ranglistáján a 7 Arts (Tenke Péter, Varga István) végzett az élen, megelőzve a mindössze két balatoni versenyen induló Johannát (Kis-Szölgyémi Ferenc). Fantasztikus teljesítményt nyújtott Dobos Attila és a Yorikke – a klasszikus Dragon számos modern hajót megelőzve idén a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel, és természetesen a klasszikusok legjobbjának járó külön kupát is hazavihette. A negyedik helyen a Freyja (Náray Vilmos), az ötödiken a McArthur (Szűcs István és Szűcs Péter), a hatodikon a szintén klasszikus Nemecsek végzett.

A – külföldi versenyeken elért eredményeket is figyelembe vevő – kormányosi ranglistán, mint évek óta mindig, most is Kis-Szölgyémi Ferenc végzett az élen, a legénységi ranglistán pedig a vele együtt vitorlázó Kiss Tamás lett az első. „Fecó” folyamatosan a top hajók között versenyez a nemzetközi versenyeken, a nemzetközi olasz bajnokságon 6., az EB-t felvezető Sonnenschein Kupán 9., az EB-n 11. helyezést ért el. 2018-ban A kormányosok között Tenke Péter lett a második, Gömbös Lóránd a harmadik. A legénységi listán Varga István és Ikrényi Gábor szerezték meg a dobogós helyeket.

Amióta a ranglistán nem veszik figyelembe a túraversenyeken elért eredményeket, azóta egy külön értékelési rendszerben a hajók – néhai kiváló barátjuk és vitorlázótársuk emlékére – a Jávori László Emlékdíjért is megküzdenek minden évben. Ebben a megmérettetésben nagyot nyom a latban a Kékszalag és a többi nagy túraverseny, de pontot lehet kapni a balatoni túrázásért vagy a hajón alvásért is. A díjat 2018-ban a rendkívül aktív Yorikke kapta, és Dobos Attila vette át.