• Kövess minket!

Hazai

BAHART Regatta 2019 I. fordulójának beszámolója

BAHART Regatta 2019  I. fordulójának beszámolója

BAHART Regatta 2019 I. fordulójának beszámolója

Egy ismét esős és szélben gazdag hét után, szombaton egy régi jól bevált helyszínen, kezdődött az új szezon első fordulója. Attila nem ma kezdte, jó kikötői csapat, remek vendéglátás, sül a malac, biztató számú on-line előnevezés és ugyancsak biztató meteo prognózis. Kell ennél több?

Nagy pályát tűzünk, 99 %-ra pontos a meteo, csupán annyi a tévedés, hogy 1-2 kts mínusz van a mért és az előre jelzett adatok között, ami a nap folyamán is megmarad.

Remek 5-7 kts erősségű K-i szélben indul a verseny, amit Badacsony kicsit megcsavar. az út során a hátteret a festői partszakaszok adják, döntően olyan helyek, ahol még nem ette meg az urbanizáció a hegyet. Nagy vízterület, trükkös szelekkel. Szigliget kikötő előtt az első pályajelnél, már a 8 órás meteo adatok is teljesen más irányú és erősségű szelet jeleznek, mint a pálya többi részén. Ez a folt (amiben van az 1-es bója is, a mezőny nagyrészét megtréfálja, a hajók 80 %-a egy izmos másfél órás lavórban ül. Szigligetnél a mezőny nagy részének, új leosztás, újra kezdődik a verseny. Akik Szigligetről jól el tudnak jönni, nagy előnyre tesznek szert (az első 11 hajó után, Fonyódra közel 2 óra múlva érkezik a következő hajó, amikor már fenn az északi parton az mezőnyt vezető 3 egység a Badacsony felé vitorlázik. A déli parton Fonyód előtt a szél 7-9 kts, egyre több hajó tart Szigliget felől Fonyódra a 2-es pályajelre, de a limitidő szorít, minden azon fog múlni mikor érkeznek Fonyódra a lassabb hajók. A rendezők döntenek, csak a YS.1 osztály folytatja nagy pályán, és megy a 3-as számú jelre, Ábrahámhegy felé. A YS.2 és YS.3 osztályoknak módosul az útvonal, Fonyódról, a célba Badacsonyra vitorláznak. A stabil 5-6 csomós keleti szélben, minden osztály, minden hajója jóval a limitidő lejárta előtt, időben befut.

Több mint 70 egység teljesítette fegyelmezetten és türelemmel a kijelölt pályát. A verseny igazi nyertesei azok a csapatok, akik a szerényebb hajóikkal és felszereléseikkel is (sokan bőszeles vitorlák nélkül) egy nyúlott, napszívott alapvitorlázattal nyomták le a távot! gondoljunk csak bele, mennyivel könnyebb egy HI-TECH hajón, ahol elöl akár 4-5 vitorla közül is válogathatunk, hogy éppen melyiket húzzuk a szél beesési szögének alapján.

 Gratulálunk minden résztvevőnek!

A versenysorozat következő állomása Siófok, ahol június 22-én folytatódik a BAHART Regatta.

eredmények később, a versenyirodától, a www.bahartregatta.hu oldalon

 

Szöveg: Hagemann László