• Kövess minket!

Hazai

BAHART Regatta 2019 - Valódi túrabajnokság badacsonyi nyitánya!

BAHART Regatta 2019 - Valódi túrabajnokság badacsonyi nyitánya!

BAHART Regatta 2019 - Valódi túrabajnokság badacsonyi nyitánya!

Május 18-án Badacsonyban kezdődik a Balaton előnyszámrendszerű túrabajnoksága a Balatoni Hajózási Zrt. által szervezett Bahart Regatta kupasorozat.

Tavaly több mint 350 nevező volt az öt futamon és szokás szerint Badacsonyban voltak a legtöbben, amire idén is megvan minden esély. Az évek során kialakult egy ezer főnél is nagyobb versenyzői kör, akik mára szinte név szerint ismerik egymást, közösséget alkotnak, ők a regatták amatőr vitorlázói, akik nagyon is komolyan veszik a futamokat és a kupasorozatot. Számukra a badacsonyi futam olyan, mint sivatagban az oázis, hosszú tél után ismét a vízen köszönthetik egymást.

A szervező nehéz döntést hozott és az idei szezontól áthangolta versenysorozatát. A közönség igényeit értékelve döntöttek és két lényeges változást vezettek be a kupasorozat életébe. Idéntől egynapos lesz egy forduló és minden fordulón túrafutamot hirdetnek a rendezők, ami így igazodik a résztvevők elképzeléseihez is. Az elmúlt években egyre nehezebb volt hajókat toborozni a vasárnapi pályafutamokra, mivel sokan úgy osztották fel a hétvégéjüket, hogy szombaton vitorláztak, de vasárnap már valami családi programot szervezek.

Az előnyszám rendszerben versenyző résztvevők többsége a túrafutamokat preferálja. A túrafutamokra beszervezhetők a gyerekek és akár a feleségek is, így a teljes család számára programot nyújt a túrabajnokság egy-egy futama. Nem elhanyagolható tényező, hogy a vitorlázás világába nem csak az Optimist kishajóval csábíthatók a fiatalok, a gyerekek. Sokan először egy nagyhajón kóstolnak bele a vitorlázás élményébe és ott kötnek a hajózással örök szövetséget.

A legénység hiány problémája nem csak az OD osztályok sajátossága, szinte mindenkit utolér kisebb nagyobb mértékben. Más létszámú és technikai felkészültségű csapat kell egy pályaversenyhez és más egy túrafutamhoz. Az a hajó, ahol legalább négy fő szükséges pályaversenyen, simán elindulhat két fővel a túrafutamon. A Bahart ezeket a szempontokat vette figyelembe, amikor az egynapos túrafutamok mellett döntött. A versenysorozat áthangolása egyben azt is eredményezte, hogy megvalósult a Balaton klasszikus túrabajnoksága egy olyan ötfordulós kupasorozatként, ahol nagy létszámú mezőnyök versengései után hirdethetnek túrabajnokokat mindhárom yardstick értékelési csoportban.

Akadnak még fontos részletek, melyeket nem árt tudni, a szombati túrafutamok 10 órakor rajtolnak, a kormányos értekezletek fél kilenckor lesznek és a befutás limitideje 17 órai időpontban lett meghatározva. A kedvezményes online nevezés, a verseny előtti héten, szerdán 24 órakor zárul. A verseny rajtja előtt, minden résztvevő egységnek jelentkeznie kell a versenyvezető hajónál. Az MVSZ versenyektől eltérően a kupasorozat futamain elegendő a kétmilliós felelősségbiztosítás is. Természetesen a felkészült versenyző, a futam előtt elolvassa a versenykiírást és a versenyutasítást, tájékozódik az aktuális időjárásról és „harckész” állapotba hozza hajóját.

 

Találkozunk Badacsonyban!

A versenysorozat honlapja:

http://www.bahartregatta.hu/

A versenysorozat kiírása:

http://compassmagazin.hu/images/2019.05/BAHART%20Regatta%20versenyki%C3%ADr%C3%A1s%202.4.pdf

A túrabajnokság futamai:

Bahart Regatta I. (2019. május 18.) Badacsony

Bahart Regatta II. (2019. június 22.) Siófok

Bahart Regatta III. (2019. július 6.) Balatonszemes

Bahart Regatta IV. (2019. augusztus 10.) Balatonlelle

Bahart Regatta V. (2019. szeptember 14.) Balatonboglár