• Kövess minket!

Hazai

A Velencei - tavi Speciális Kutató - mentők alapítvány

A Velencei - tavi Speciális Kutató - mentők alapítvány

A Velencei - tavi Speciális Kutató - mentők alapítvány

Itthon talán a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a legnagyobb és legismertebb mentőszervezet amely kezdetben a Balatonon majd az ország számos területén is ellát hasonló feladatokat. Nem ők az egyetlenek és ahogy ők is 1999 – ben kis szervezetként indultak, úgy az országban több más kis szervezet is működik akiket érdemes egy kicsit megismernünk, hiszen lehet ha bajba kerülünk pont velünk fogunk találkozni. Ezért foglalkozunk most részletesebben a Velencei - tavi Speciális Kutató - mentők alapítvány – al.

Az alapítványt 2017 augusztusában Dobos Péter és Balog Lajos alpították és még olyan emberek, akik korábban már más mentőszervezetkben is segédkeztek, dolgoztak.

Jelenleg az egyesület 10 állandó önkéntes és 10 - 15 eseti önkéntes tagot számlál. Fő tevékenységük a Velencei tóra és környékére koncentrálódik, ahol Velencén remélhetőleg hamarosan megépül az alapítvány vízi bázisa is. A szárazföldi bázisuk a tóparttól kb. 500 méterre, a nyugati csücsökben található ahol a mentőeszközöket lehet tárolni.

Az alapítvány 2018 szeptemberében részt vett a Fejér megyei Katasztrófavédelem minősítő gyakorlatán, ahol önkénteseik kíválóan teljesítettek minden szakterületen, és minősítést kaptak. A fiatal alapítvány fenállása óta több mint 20 személyt részesített elsősegélyben, illetve eltűnt személyek kutatásában is sikeresen vettek részt.

2018 nyarán már vízimentő táborokat is szervezett az alapítvány 12 – 16 éves gyerekek számára, de végül a kevés jelentkező miatt nem sikerült elindítani a tábort. A táborok alapvető célja, hogy a gyerekekkel megismertessék az úszást a víz szeretetét, az elsősegélynyújtás alapjait és az egészséges táplálkozást.

Az alapítvány jelenleg három gépjárművel és több készülő, vagy vizsgára váró  hajóval, illetve a tchnikai mentéshez szükséges alpin, egyéb csörlőkkel és vonszolókkal, egyéb speciális berendezéssel rendelkezik. A korlátozott anyagi lehetőségek mellett jó úton haladva szépen lassan fejlesztik, mind a kiszolgálóépületeiket és technikai eszközeiket is, amihez minden anyagi és emberi segítséget Előre is Köszönnek.


 

A fiatal alapítvány alapvető céljai között szerepel:

Vízi és árvizi mentés,

Segítségnyújtás hazai és külföldi katasztrofáknál, veszélyhelyzeteknél, árvízeknél

Emberek, állatok, vagyontárgyak mentése a katasztrófavédelem irányításának segítségével

Balesetek megelőzése, balesetek következményeinek elhárítása nemzetközi követelményeknek megfelelő mentőcsoport működtetésével

Eltűnt személyek felkutatása, keresése összedőlt épületekben

Vagyoni kár megelőzése mentési útvonalak kialakítása, biztosítása, mentés magasból és mélyből, veszélyes fäk, tárgyak eltávolitása

Búvártevékenység álló- és folyóvizekben eltűnt személyek és tárgyak keresése

Magyar és idegen nyelvű segélyvonal (ungarsche hilfelinie,már működő) működtetése,.

Önkéntesek képzése, vizimentő táborok szervezése gyermekeknek.

 

Az alapitvany tagjai:

Elnök: Hufnágel Erzsébet,

Kutató csoportunk vezető:         Dr Tarsoly Péter,

Szolgálati géphajó vezetők:       Krán Sándor,

Rádai Géza

Józsa Erika

A mentőcsoport vezetője:           Balog Lajos

 

Jelen pillanatban egy szonár készülékre gyűjtünk, amihez kérjük minden jószándékú ember segítségét,.. hogy segíthessünk.Köszönjük.

 

Az Alapítványunk számlaszáma:

Sopronbank: HU8217600121-00904100-00200004.

 

Facebook oldalunk:

https://www.facebook.com/velenceitavispecialiskutatomentok/

 

Rövid toborzó videó az alapítványunkról:

https://youtu.be/iZlVuVD_JwM

 

Fotók: Szalay – képek