• Kövess minket!

Hazai

A szörfösök új otthona

A szörfösök új otthona

A szörfösök új otthona

Önálló, a sportág egyedi kívánalmainak megfelelő telephelyet adott át a Magyar Szörf Szövetség Balatonaligán, a Club Aliga területén. A nagy álmot – tudni kell ugyanis, hogy ez a sportág első telephelye – évtizedes küzdelem előzte meg, ez zárult happy enddel annak köszönhetően, hogy a szövetség tavaly húszmillió forint állami támogatást kapott. 

A telephely csütörtöki megnyitóján rövid beszédet mondott Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója: „Minden sportág számára fontos, hogy legyen egy bázisa, hatalmas eredmény, hogy ez itt most megvalósult, hogy megfelelő infrastrukturális háttérrel készülhetnek a szörfösök. Nagy lépés ez a szövetség életében azért is, mert ez a telephely lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatalok beleszeressenek a sportágba, és esetleg néhány év múlva innen kerüljenek ki az ifjúsági olimpiára, sőt, később a felnőtt olimpiára utazó sportolók.”

 

S ez cél is – Szalay Balázs, a Magyar Szörf Szövetség nemrég megválasztott elnöke elmondta, már az idén hét egyhetes tábort szerveznek, ahol a fiatalok profi irányítás mellett ismerkedhetnek meg a sportág alapjaival. 
„Nagyon nagy öröm számomra, hogy ilyen jelentős eredményt ért el a sportág, hogy végre van egy olyan bázisa, ahol minden adott az utánpótlás-nevelésre, a versenyzőképzésre, mint ahogyan arra is, hogy gyerekeket táboroztassunk, akik talán a jövő versenyzői lesznek – nyilatkozta Szalay Balázs. – De az is elég, ha megszeretik a sportágat és jól érzik magukat a vízen. Köszönettel tartozunk az EMMI-nek, hiszen a minisztérium támogatásával valósulhatott meg ez a projekt és a városnak, amely húsz évre használatra adta nekünk ezt a létesítményt.”
Balatonvilágos polgármestere, Fekete Barnabás is örömmel üdvözte a szörfösöket a településen: „Az ember lelke örül, hiszen egy húsz éve használaton kívüli épületbe költözik most élet a szörfözőknek köszönhetően. A település megtalálta a helyét a sportvilágban, és bízom benne, hogy ez csak a kezdet, s hogy a jövőben érdemes lesz nagyobb befektetésekben is gondolkodni.”

Ami pedig a sportolókat illeti, két olimpikonunk, Cholnoky Sára, valamint a hetedik olimpiájára készülő Gádorfalvi Áron egyaránt úgy gondolja: nagyon kellett már az új bázis, ahová mindig „hazatérhet” az ember. A telephely átadója számukra egyébként már afféle ráhangolódás is volt a hétvégén kezdődő magyar bajnokság első futamára. 
Cholnoky Sára: „Aliga valódi paradicsom a szörfösök számára, az új telephely pedig remek, már edzettünk itt, úgyhogy a megnyitó előtt teszteltük az új házat. Jól funkcionál, lassan elkészül a szörfös lejáró is, úgyhogy tökéletes lesz. Készen állok a szezonkezdetre, bár van egy visszatérő vállsérülésem, már kezdek kijönni belőle, úgyhogy mindenképp ott leszek az idénynyitón.”
Gádorfalvi Áron: „Nagy napra ébredtünk, hiszen végre van bázisa a sportágnak, ami abszolút előremutató. Az én felkészülésemet mindenképp segíti, hiszen közel van Budapesthez, akár minden nap is el tudok jönni ide. Hat hete műtötték meg a vállamat, úgyhogy bár vízre szállok a hétvégén az alsóörsi idénynyitón, nem a saját osztályomban, mert pumpálni még nem tudok, csak állni a deszkán. A valódi felkészülésem szeptemberben kezdődik, s lesz egy évem, hogy felkészüljek a kvalifikációs világbajnokságra.”

Június elsején, pénteken kezdődik a 2018-a Fa Magyar Szörf Bajnokság az alsóörsi idénynyitó versennyel. A Szövetség szeretettel vár minden érdeklődőt, aki a windsurf vagy akár a SUP rejtelmeivel kíván megismerkedni.